Blir hannkatt i København

LONDON (Dagbladet): Jan Erik Madsen er fornøyd som bare en hannkatt kan være. Den norske skuespilleren har nettopp halt i land en hovedrolle i musikalen «Cats» på Det Ny Teater i København.

Til høsten får danskene høre og se sunnmøringen som rockekatta Rum Tum Tugger.

- Det var på tross av en elendig audition, smiler 26-åringen da Dagbladet treffer ham i London sentrum.

Jan Erik Madsen, opprinnelig fra Ålesund, er nymassert da vi møtes for å snakke om rollen. Ryggen trenger pleie etter at han falt på scenen under «Hair», som ble avsluttet for tre uker siden i Tyskland.

Andrew Lloyd Webbers musikal har gått med enorm suksess i London siden 11. mai 1981, men på 21-årsdagen er det slutt. Da tas katta av plakaten i West End. Det forhindrer ikke at «Memories» og andre hitlåter fortsatt skal synges på scener rundt om.

Jan Erik Madsen har ikke spilt i «Cats» i London, men til høsten er det altså klart for den danske hovedstaden, med norsk hannkatt i ensemblet. Den britiske veteranen Gillian Lynne er ansvarlig for oppsetningen, danske Sussanne Breuning er instruktør.

Må lære dansk

- I månedsskiftet juli- august begynner jeg prøvene i København. Nå må jeg lære meg å synge rollen på dansk, forteller Jan Erik på reint bokmål.

På oppfordring demonstrerer han imidlertid villig vestlandsdialekten for å vise at røttene ikke er glemt. For å få katterollen måtte ålesunderen vise talent for det danske språk.

«Cats» er ingen ny distanse for nordmannen, han kjenner den ut og inn på tysk, fordi han spilte samme rolle i Hamburg gjennom ti måneder. En halv million tyskere har sett ålesunderen som den rocka katten Rum Tum Tugger.

Dårlig audition

- Jeg reiste til København sammen med ei venninne for å gjøre audition i januar. Ved en feiltakelse kom jeg inn i dansegruppa. Det er ikke min sterke side, og når de i tillegg ba oss gjøre en låt jeg ikke kunne koreografien på, gikk det rett og slett ganske dårlig. Så ble jeg bedt om å synge, for de visste jeg hadde rollen inne etter Tyskland. Det gikk også rett vest, forteller skuespilleren.

Likevel kan han i dag stråle over at kontrakten er i orden, og høstens arbeid er sikret.

- Synge begynte jeg først med da jeg var sytten år. Da ville jeg ha en rolle i en amatøroppsetning av «Ungen» hjemme i Ålesund. På første prøve sto jeg med ryggen til og sang, ler Jan Erik.

Musikalerfaring

Sjenansen har sluppet tak siden den gang. Som attenåring reiste han til London og tok tre års skuespillerutdanning. Etter endt skolegang var det musikaler han satset på.

- Som skuespiller må du ha perfekt engelsk, derfor ble jeg rådet til å begynne med musikaler. Hadde egentlig ikke noe nært forhold til sjangeren før det.

Det har Jan Erik fått de fem åra som er gått siden. I tillegg til å spille katta Rum Tum Tugger i Tyskland, har han det siste året vært med på både «Saturday Night Fever» og «Hair».

Om sitt eget forhold til katter forteller skuespilleren:

- Jeg hadde katt i elleve år. Den var oransje, liknet på Garfield, og het Snorre. Kul katt, med andre ord.

GLAD KATT: Skuespiller Jan Erik Madsen har sikret seg en av hovedrollene i «Cats». Musikalen tas 11. mai av plakaten i Londons West End etter 21 år. Til høsten settes den opp i København, med nordmannen i rollen som Rum Tum Tugger.