FAVORITT: Beate Grimsrud er storfavoritt til å vinne Nordisk Råds litteraturpris, som deles ut i dag. Grimsrud er født og oppvokst i Norge, men har bodd i Sverige siden 1984. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAVORITT: Beate Grimsrud er storfavoritt til å vinne Nordisk Råds litteraturpris, som deles ut i dag. Grimsrud er født og oppvokst i Norge, men har bodd i Sverige siden 1984. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Blir hun historisk?

I dag kan Beate Grimsrud vinne for både Norge og Sverige.

(Dagbladet): Når vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2011 annonseres i Oslo i formiddag, er det med både nominerte og tidligere vinnere til stede. Herbjørg Wassmo ble i 1987 den første norske kvinnen som ble tildelt prisen. Ifølge ekspertene er sjansens store for at hun i dag kan gratulere forfatterkollega Beate Grimsrud som årets prisvinner.

Dobbeltnominert - Det er jo koselig at folk har tro på meg, men det føles litt nervøst å være utpekt som favoritt, sier Grimsrud til Dagbladet.

Forfatteren et for tida på turné i Värmland i Sverige, men planlegger å dra til Oslo dersom hun får prisen.

Grimsrud er født og oppvokst i Norge, men har bodd i Sverige siden 1984 og ble historisk da både Norge og Sverige nominerte henne til prisen for boka «En dåre fri».

Håper på seier - Det er nok første og siste gang det kommer til å skje. Jeg har fått oppmerksomhet så det holder på grunn av det. Jeg håper jo at jeg vinner prisen, men jeg vet ikke om det hadde kommet til å påvirke forfatterskapet mitt. Boka er jo uansett god, og den kommer til å fortsette å leve sitt eget liv, sier Grimsrud.

- Hvorfor tror du at «En dåre fri» er nominert både av Norge og Sverige?

Artikkelen fortsetter under annonsen

HISTORISK:Historisk: Herbjørg

Wassmo ble i 1987 den første norske kvinnen til å vinne Nordisk Råds litteraturpris. 


Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HISTORISK:Historisk: Herbjørg Wassmo ble i 1987 den første norske kvinnen til å vinne Nordisk Råds litteraturpris. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror at det både er en bred og en smal roman. Den er litterær, men samtidig underholdende og lett skrevet. Den har også et tema som berører mange, sier Grimsrud om boka som fikk Dagbladets anmelder til å dra fram superlativene.

«Det er en kunstnerroman, en oppvekstroman, en fortelling om et fortellertalent så eksepsjonelt at det grenser mot galskap,» mente anmelder Cathrine Krøger, som samtidig konstaterte at «det er idioti å la nabolandet rappe henne fra oss».

- Det blir i så fall begge landene som får prisen, understreker Grimsrud, som hevder å ha nervene under kontroll.

Lite tid til skriving - Jeg har sovet godt fram til nå, så det tror jeg at jeg kommer til å gjøre i natt også. Men det blir lite skriving om dagen, sier Grimsrud.

Kjartan Fløgstad fikk Nordisk Råds litteraturpris i 1978, men mener at prisen aldri har vært viktigere enn den er i dag.

- Prisen er kanskje det viktigste redskapet vi har for å opprettholde Norden som et kulturelt fellesmarked. I dag er den nærmest alene om å stå som uttrykk for et nordisk kulturfellesskap. Det ligger en stor rikdom i det å ha tilgang til nabolandenes litteratur, men jeg tror at det var mer naturlig for min generasjon å lese nordiske bøker enn det er i dag, sier Fløgstad.

Høythengende pris Han får støtte av forfatterkollega Jan Kjærstad, som fikk prisen i 2001.

- Markedet har også dreid i en mer kommersiell retning, og vi vet mer om svensk krimlitteratur enn vi gjør om svensk skjønnlitteratur. Sånn sett er prisen en motvekt ved at den setter kvalitet i høysetet, sier Kjærstad.

Også han mener at sjansen er stor for at Beate Grimsrud stikker av med prisen.

- Jeg var såpass erfaren da jeg fikk den at jeg visste at det er mange tilfeldigheter som må spille inn for at man skal få den. For meg var det en ubeskrivelig stimulans å få en såpass høythengende pris, sier Kjærstad.