Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Blir hun kommunal- og kulturminister?

Alle mener tiden er inne for et lokalt kulturløft. I en ny regjering kan det bli gjennomført av en kommunal- og kulturminister.

DOBBELTMINISTER? Høyres mangeårige og populære byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, har vært nevnt som god kandidat for kommunalminister-posten, men også som kulturminister. Det kan ligge en logikk i at hun blir minister for begge deler. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
DOBBELTMINISTER? Høyres mangeårige og populære byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, har vært nevnt som god kandidat for kommunalminister-posten, men også som kulturminister. Det kan ligge en logikk i at hun blir minister for begge deler. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Meninger

LEDERBLOGGEN: I mars i år la Enger-utvalget fram sin utredning om den rødgrønne regjeringens kulturløft. Utvalgsleder Anne Enger var krystallklar:

- Det vi kaller den kulturelle grunnmuren, folkebiblioteker for eksempel, har tapt. Vi ser at kulturskolene som ble lovet et løft, ikke har fått det. Derfor vil vi foreslå at det blir gjort noe for å styrke den kulturelle grunnmuren, sa Enger til Dagbladet.

Med den kulturelle grunnmuren mente hun bibliotek, kulturskoler, museer, kor, korps og frivillige aktiviteter. Enger påpekte også at kommunene var den største bidragsyteren til kulturlivet, større enn staten - men at for eksempel bibliotekene likevel kom dårlig ut.

Utvalgets funn vakte oppsikt, og skapte reaksjoner både blant kulturkommentatorer og ikke minst i opposisjonen. Begrepet «lokalt kulturløft» ble etablert. 

Derfor oppsto det en viss forvirring da de rødgrønne i august i år la fram skissen til sitt tredje kulturløft - som skulle bestå av 428 lokale kulturløft.

Grunnen er altså beredt.

I valgkampen har både Høyre og Frp snakket om behovet for å redusere antallet departementer. Et viktig grep for som kan symbolisere målet om kutt i byråkratiet. Nå som det ikke lenger er snakk om en firepartiregjering, er det også - rent praktisk sett - enklere å kutte. Det er ikke så mange parter som skal blidgjøres i fordelingen av ministerposisjoner.

Å kutte ned på antallet departementer er ikke lett. For de store, tunge vil det kreve grundige utredninger. Derfor er nok regjeringen på jakt etter områder som lettere enn andre lar seg slå sammen. Og de er ute etter en logikk - og argumenter - for sammenslåingen.

Hvis vi følger denne tankerekken, passer sammenslåing av Kommunal og regionaldepartementet og Kulturdepartementet som hånd i hanske. Både Høyre og Frp har i tillegg til ønsket om lokale kulturløft, begge markert seg med standpunkter om desentralisering av kulturlivet. Høyre har ønsket å spre midler fra Filminstituttet utover til flere regionale filmsentra, mens Frp ønsker å kutte i Kulturlivet - og spre midlene lokalt.

Høyres mangeårige og populære byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, har vært nevnt som god kandidat for kommunalminister-posten, men også som kulturminister. Hun er klart best kvalifisert for den kommunale biten, svært godt kvalifisert faktisk - med tanke på at hun siden 2007 har sittet som leder for Kommunenes sentralforbunds storbynettverk, som består av de åtte største bykommunene i landet.

Men som NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes sier - «det er noe med Bergen nå». Den vestlandske hovedstaden har alltid hatt en sterk kulturell posisjon - som synes å være på en bølgetopp for tiden. Nytt litteraturhus, svært sterke kunstinstitusjoner - og selvsagt en god porsjon kulturell selvtillit, som målbæres av mange. Ingen nevnt, ingen glemt.

Får Monica Mæland en statssekretær med litt mer erfaring fra kultursektoren - og tid til å håndtere feltet, skal vi ikke se bort fra at det blir løsningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling