NYTT PROSJEKT: Kommentator Marie Simonsen i Dagbladet på vei inn i studio for å lage første episode av «Siste med Marie Simonsen». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
NYTT PROSJEKT: Kommentator Marie Simonsen i Dagbladet på vei inn i studio for å lage første episode av «Siste med Marie Simonsen». Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

«Siste med Marie Simonsen»

- Blir ingen egotripp for journalister som liker å slarve

Dagbladet politiske kommentator Marie Simonsen tar deg med på innsida av politikken.

Ikke mange ukene etter at Dagbladet lanserer «Klimapodden», er det kommentator Marie Simonsens tur til å presentere et lydbasert hjertebarn. Og oppskriften på den rykende ferske podkasten «Siste med Marie Simonsen» er i utgangspunktet enkel.

Man spør seg først hva som beveger seg i forgrunnen, bakgrunnen og i horisonten i Norges politiske landskap, deretter hvem man inviterer for å analysere og snakke om det, og til slutt skrur man på mikrofonene i studioet på Hasle og prater i vei.

- Det vanskelige er å spille seg gode og få alt til å stemme. Humor, prat og informasjon må fungere sammen med gjester og tematikk. Vi ønsker jo å sette en god standard. Selv har jeg ønsket å lage podkast i svært lang tid. Det er gøy med noe nytt etter over 30 år som skrivende journalist, sier Simonsen, som vil forsøke å dra veksel på sin omfattende gjesteerfaring på tv og radio.

- Ingen egotripp

Premieren på podkasten «Siste med Marie Simonsen» var i dag, og satsingen er et fast innslag i uoverskuelig framtid. Spillerommet er ganske så fritt, forteller Simonsen. Det aller mest håndfaste er at en ny episode slippes hver fredag.

- Dette blir ikke en egotripp for journalister som liker å slarve. Folk ønsker podkaster som gir dem noe. Man skal lære noe nytt og underholdes. Derfor vil gjestene typisk være dem som kan prate fritt om et større tema.

- Også plass til sport

Menyens hovedrett er selvfølgelig satt når Simonsen inviterer lyttere, kollegaer og gjester inn i redaksjonens nysnekrete podkastbod. Det blir pølser og politikk. Likevel forteller kommentatoren at konseptet også vil forsøke å servere andre og bredere anlagte retter.

- Det blir ikke bare nerding om politikk, selv om det er mitt hovedfelt. Så lenge innfallsvinklene passer, vil det også bli plass til andre temaer. Sport for eksempel. Jeg vil også bruke podkasten til å dra fram mer av Dagbladets gode og prisbelønte journalistikk. Innsideinformasjon om hvordan man jobber, tror jeg også folk finner spennende, sier Simonsen.

I STUDIO: Marie Simonsen, Ola Magnussen Rydje og Trym Mogen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
I STUDIO: Marie Simonsen, Ola Magnussen Rydje og Trym Mogen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Første episode handlet om politisk splittelse, noe det siste året har inneholdt svært mye av. Simonsen hadde foruten sin faste lydmann og makker, kommentator Ola Magnussen Rydje, besøk av tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Åshild Mathisen, som har jobbet tett med Knut Arild Hareide, samt Ole Berget, Siv Jensens tidligere nære rådgiver og statssekretær.

Hva tror de foregår inne i hodene på sine tidligere sjefer? Hva må til for at forhandlingene om politisk makt skal lykkes?

- Stor interesse

I tillegg ble Dagbladet-journalist Trym Mogen invitert inn for å fortelle om dekningen av den grove overgrepstiltalen mot tidligere statsråd og fylkesmann, Svein Ludvigsen. I studio spør de seg hvorfor han blir identifisert i media.

Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, forteller at «Siste med Marie Simonsen» er et etterlengtet prosjekt.

- Politiske podkaster med nyhetstrøkk er det interesse for, særlig blant de yngre. Vi har noen av de dyktigste politiske journalistene i landet. Det er klart de må lage podkast, og det er på høy tid at Dagbladet er mer til stede i flere formater. Marie Simonsen er dyktig, skarp og verbal, og har frekventert andre mediers nyhetsstudioer som ekspert i lang tid. Det er på tide at hun brukes hjemme også, sier Ramnefjell.