Blir islandsk

I fjor flyttet Odd Nerdrum til Reykjavík. Nå blir han islandsk statsborger. - Jeg hadde en mistanke om at han ønsket det, sier Nerdrums gode venn, Jan Åke Pettersson.

Den kontroversielle kunstneren solgte villaen sin i Homansbyen i Oslo for rundt 13 millioner kroner og kjøpte en av Reykjavíks flotteste villaer i fjor. Nå er han innvilget islandsk statsborgerskap, skriver avisa Morgunbladid.

Nerdrum bor i den fasjonable villaen «Esjubjerg» i Reykjavík, som tidligere var brukt som bibliotek. Han har vært på sagaøya mange ganger før han flyttet, og har hentet mye inspirasjon fra det islandske landskapet.

Overrasket

Kunstnerens nære venn, Jan Åke Pettersson svarer med et «oi», da Dagbladet.no forteller at Nerdrum blir islandsk.

- Jeg har hatt en mistanke om at han ønsket å bli islandsk statsborger, men jeg visste ikke at han var innstilt, sier Pettersson.

Han har foreløpig ikke besøkt Nerdrum i Reykjavík.

- Men han har vært veldig opptatt av Island siden 1986. Da ble han overveldet over formene og utseendet til det islandske landskapet, sier Pettersson til Dagbladet.no.

Vil ikke snakke

Nerdrum er en av nitten personer som er innstilt til islandsk statsborgerskap av en Alltingskomité i år. De mottok til sammen 26 søknader om islandsk statsborgerskap.

Blant de andre innstilte søkerne er håndballspilleren Aliksandr Shamkuts fra Hvite-Russland. Han har spilt for de islandske topplaget Haukar de siste årene. Også artisten Temma Bell får statsborgerskap.

59-åringen tok et kraftig oppgjør med norsk presse i juni 2002. På Haugar Vestfolk kunstmuseum overbrakte Nerdrums nære venn, Jan Åke Pettersson følgende beskjed til pressen:

«Jeg, Odd Nerdrum, vil aldri la meg intervjue mer av norsk presse. Verken i TV, radio eller i aviser, ukeblader og liknende».

Beskjeden var sendt til Pettersson på telefaks.

Misforstått

Odd Nerdrum ble født 8. april 1944 i Oslo. Han var elev ved Statens kunstakademi under Aage Storstein og Alexander Schultz, og har deltatt en rekke ganger på Høstutstillingen. Nerdrum provoserte voldsomt med «Mordet på Andreas Baader» og «Flyktninger på havet».

Kunstneren skal ha følt seg misforstått og feilsitert i flere norske medier, og har også til tider fått hard medfart av norske anmeldere.

BLIR ISLANDSK: Odd Nerdrum er innstilt til islandsk statsborgerskap.