Foto: Dogwoof
Foto: DogwoofVis mer

Blir jaget bort av urfolk

Men Fuck for Forest mener ny dokumentarfilm manipulerer historien.

(Dagbladet): - De tok seg kanskje litt for mye frihet til å manipulere hvordan historien utviklet seg, skriver Leona Johansson og Tommy Hol Ellingsen, i en epost til filmnettstedet Comoyo Filter.

De to er lite fornøyde med hvordan de blir fremstilt i den polske regissøren Michal Marczaks nye dokumentarfilm om Fuck for Forest.

Miljøforkjemperne, som ble kjent da de hadde samleie på scenen under en konsert med Kristopher Schaus band The Cumshots under Quart-festivalen i 2004, skriver til Comoyo Filter at deler av filmen er vinklet på en måte de ikke føler seg hjemme i.

- Filmen viser mange situasjoner som er autentiske for prosjektet og livsstilen til de som er involvert, men har også tatt seg «kunstneriske» friheter til å vikle historien slik filmskaperne ville at ting skulle se ut, skriver de.

- Vil ikke ha hjelp av dumme folk som Fuck for Forest Ifølge Comoyo Filter er det særlig en sekvens, der Johansson og Hol Ellingsen er i Peru, de to reagerer på.

For å unngå at et landstykke faller i hendene på multinasjonale selskaper, førsøker Fuck for Forest å kjøpe et landstykke til urfolket som bor i området. Urfolket i området er derimot skeptiske, og det hele ender med at Fuck for Forest-gruppa blir jaget bort og går i oppløsning, skriver Comoyo.

- Konklusjonen i filmen blir at «indianerne» (egentlig bøndene) kanskje ikke vil ha hjelp av dumme folk som Fuck for Forest. (...) Dokumentarteamet valgte å kun vise skuffelsen og brudd på kommunikasjon. Det som er synd er at det ikke vises at det også er stammefolk som ville dø for jungelen og sin naturorienterte kultur. Filmskaperne satte oss i kontakt med mennesker som var mer interessert i å klage enn å finne positive løsninger om å jobbe sammen. Vi mener dette er litt for simpelt og spekulativt og gir lite kredit til alle de som faktisk er i livsfare fordi de prøver å beskytte jungelen og livsstilen sin. Filmskaperne tror de vet mye, men har aldri arbeidet med miljøspørsmål. Vi har litt mer erfaring, og ville ikke ha satt oss selv i denne situasjonen uten filmskapernes oppfordring, skriver Fuck for Forest i e-posten.

- Klare for storm Overfor Comoyo Filter avviser Fuck for forest at de har gått i oppløsning, og hevder de er mer aktive enn noen gang. Til tross for uenighetene har de også beholdt kontakten med regissøren av dokumentarfilmen.

- Vi er glade om FFF vil nå flere mennesker og skape noen gode og morsomme diskusjoner. Vi er alltid klare for litt storm. Uten storm er det ingen natur, skriver de.

Til England Filmen vant prisen for beste featuredokumentar under den internasjonale filmfestivalen i Warszawa i fjor, og er plukket ut til flere andre festivaler i tiden som kommer, blant andre South by Southwest i Austin.  

Ifølge Comoyo Filter har filmen ennå ikke funnet noen norsk distributør, men den settes opp på kino i England i mars.

- MANIPULERT: - Filmen har tatt seg «kunstneriske» friheter til å vikle historien slik filmskaperne ville at ting skulle se ut, skriver Leona Johansson og Tommy Hol Ellingsen.
- MANIPULERT: - Filmen har tatt seg «kunstneriske» friheter til å vikle historien slik filmskaperne ville at ting skulle se ut, skriver Leona Johansson og Tommy Hol Ellingsen. Vis mer