KONTROVERSIELL: «Lipstick Under My Burkha» kommer ut på indiske kinoer 21. juli, etter en lang kamp med landets sertifiseringsorgan, som i januar i år ga den avslag for grunner som dens sexscener og fordi de mente den var «for kvinneorientert». Video: Prakash Jha Productions Vis mer

India og likestilling

Blir kalt årets mest kontroversielle. Nå skal den omdiskuterte filmen vises på kino

- Kan ikke bare si at kvinners begjær ikke er noe man får se på skjermen, sier regissør.

(Dagbladet): Traileren til den indiske filmen «Lipstick Under My Burkha» åpner med bilder av avisoppslag og setningen «Den mest kontroversielle filmen i år».

Dette er ikke uten grunn at produsentene gir sin egen film dette stempelet. Etter en lang kamp med det indiske sertifiseringsorganet Central Board of Film Certification, vil filmen endelig vises på indiske kinoer fra 21. juli.

Filmen følger livene til fire kvinner i ulike aldre. Sexscener og uttrykk for kvinnenes begjær er gjentakende elementer, noe organet for filmsertifisering i landet mislikte.

Produsentene for filmen fikk dermed avslag på sertifiseringssøknaden sin i januar i år, og fikk ikke lov til å gi ut filmen i India. Den har likevel rukket å vinne flere priser på internasjonale filmfestivaler, som prisen for beste film under London Asian Film Festival.

Raste mot avslaget

Begrunnelsen for avslaget var blant annet filmens sexscener, og at den var «for kvinneorientert». Dette kommer fram av et dokumentet tilsendt regissøren.

  • Se traileren til den kontroversielle filmen øverst i saken.

Men sensureringen gikk ikke upåaktet hen, og kritikken haglet inn mot avgjørelsen.

- Jeg trodde ikke at jeg lagde en film som skulle skremme et demokratisk land som India, og i hvert fall ikke at kontrollorganet skulle forby utgivelsen, skrev filmens regissør, Alankrita Shrivastava, i en kommentar i The Guardian tidligere i år.

Hun kritiserte også den indiske filmkulturen og kvinnesynet i landet:

- Kvinner er objektivisert, og er bare her for å tilfredsstille menn. Det er lite plass til realistiske portretter av vanlige kvinner som ler og gråter, og som har sine egne begjær og drømmer. Hvordan våger kvinner å fortelle historier fra sine egne ståsted? Hvordan våger en eldre kvinne å uttrykke sin seksualitet?, spurte hun ironisk.

- Som kvinne vil jeg ikke holde kjeft. Jeg nekter å bli brakt til taushet. Jeg vil kjempe for å forsikre at «Lipstick Under My Burkha» blir utgitt på kinoer i India, fortsatte hun.

Filmsensur i landet

Før filmen fikk sin etterlengtede sertifisering i India måtte enkelte scener klippes vekk, og filmen fikk en voksen aldersgrense, ifølge BBC.

Den britiske statskanalen viser også til hvilke tilbakemeldinger andre filmer har fått fra fra kontrollorganet. Blant annet ble filmen «Udta Punjab» sensurert. Filmen handler om rusmisbruk, men produsentene ble pålagt å fjerne samtlige bilder som viser bruk av narkotika.

- Sjefen i sertifiseringsorganet er sannsynligvis den mest «gammeldagse» personen som har hatt denne rollen noen sinne. Han tvinger sine egne ideer om moral på en hel nasjon, sa den indiske manusforfatteren Varun Grover til CNN tidligere i år.

I et intervju med magasinet Vagabomb forrige uke fortalte regissør Alankrita Shrivastava om hvorfor det har vært så viktig å kjempe denne kampen.

- Man kan ikke bare si at kvinners begjær er noe man ikke får se på skjermen. Vi må ta eierskap til friheten vår, sier hun til magasinet.

Kvinners posisjon i India har kommet opp i medias søkelys gjentatte ganger de siste åra. Ifølge SNL har indiske «kvinner og menn formelt de samme politiske og økonomiske rettigheter, men på mange samfunnsområder er det fortsatt langt igjen til reell likestilling.»