SLIPESTEINER: - Vi var hardere i kantene da vi møttes, nå har vi slipt hverandre av, forteller Anders Roslund og Börge Hellström. Sammen har de skrevet fem krimromaner.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLIPESTEINER: - Vi var hardere i kantene da vi møttes, nå har vi slipt hverandre av, forteller Anders Roslund og Börge Hellström. Sammen har de skrevet fem krimromaner. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Blir krim dobbelt så god når den er skrevet av to?

Flere forfattere skaffer seg en partner in crime.

- Det er veldig merkelig. To middelaldrende menn som skriver krim. Og nå skjer det oss!

Anders Roslund rister på hodet, Börge Hellström buldrer fra dypet av brystet. Forfatterparet, som er blant Sveriges mestselgende krimforfattere, snakker om boksuksessen.

Fem bøker oversatt til 33 språk, flere gjeve priser, og nå har de skrevet kontrakt med filmgiganten 20th Century Fox. «Tre sekunder» kom ut i Norge i vår, og handler om narkosalg i svenske fengsler. Nå blir den Hollywood-film. Duoen smiler. De skal begge være statister i filmen, som etter planen er klar i 2013.

- Man må jo leve litt i nuet, sier Anders Roslund.

Han har en tatovering på skuldra som en konstant påminnelse; «Nu».

GAV MERSMAK: Søsknene Holt trivdes med å skrive bok sammen, og planlegger å gjøre det igjen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAV MERSMAK: Søsknene Holt trivdes med å skrive bok sammen, og planlegger å gjøre det igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Samfunnskritisk krim
De møttes da Roslund, tidligere reporter i SVT, skulle lage en dokumentarfilm. Börge Hellström er ekskriminell, og var med på å stifte KRIS (kriminelles revansj i samfunnet). Deres felles interesse for kriminalomsorg var grobunnen for forfatterskapet.

- Det var en utrolig god kjemi der, som jeg ikke hadde kjent før. Faen, det finnes en kraft her, liksom, forteller Hellström.

- Vi bestemte oss for å ta en sjanse sammen, supplerer Roslund.

Debutboka «Udyret» tok for seg pedofili, og ble belønnet med Glassnøkkelen for beste nordiske krim. De har skrevet fem bøker - om prostitusjon, dop, dødsstraff, gatebarn og narkohandel - mindre stolte sider av velferds-Sverige.

- Vi skriver om sider ved samfunnet vi kan mer om enn andre, forklarer Roslund og titter ut av vinduet i deres felles skrivestue. Den ligger på den vesle øya Reimersholme, et par minutters biltur fra Stockholm sentrum. Fra vinduet i fjerde etasje har man utsikt til nedlagte Långholmen fengsel, og det passer forfatterne utmerket. De er opptatt av de store spørsmålene rundt kriminalitet. Alle bøkene har vakt kraftige debatter.

- Vi skriver for å underholde, men hvis vi kan bidra til forandring er det flott, forklarer Roslund.

Etter at de gav ut «Jenta under byen», som handler om svenske gatebarn, ble det satt av en egen post i statsbudsjettet til denne gruppen.

- Jeg tenkte: «Wow; dette er ikke bare krim, vi får til noe mer»! Da blir man litt stolt, erkjenner Roslund.

Røper ingenting
De snakker ikke i detaljer om hvordan de jobber. De røper heller ikke noe om bok nummer seks, som de holder på å skrive.

- Ingen vet det, ikke en gang forleggeren vår. Bryter man ned alt, forsvinner alt. Vi har holdt kortene tett til brystet hele tiden, og resultatet har blitt bra. Vi tør ikke bryte ut av det mønsteret, forklarer Roslund.

- Vi gjør begge 100 prosent, og så blir det mellom oss hvem som gjør hva, supplerer Hellström.

- Det er både godt og konstruktivt å væ to. Håper det synes i bøkene at vi har hatt mange spennende samtaler, sier Roslund.

- Ulike på alt
Leveregelen i forfatterskapet er at de aldri skilles som uvenner.

- Det er uhyre viktig å holde sammen. Vi er veldig gode venner, men omgås aldri privat, forteller Helstöm.

- Hvorfor ikke?

TETT SAMARBEID: Anders Rønnow Klarlund (t.v.) og Jacob Weinreich skulle egentlig lage film sammen, men sluttresultatet ble en bok. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
TETT SAMARBEID: Anders Rønnow Klarlund (t.v.) og Jacob Weinreich skulle egentlig lage film sammen, men sluttresultatet ble en bok. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Vi er ulike på alt. Det eneste vi er enige om er menneskesyn, politisk syn og verdier, ler Roslund.

For tre år siden fikk forfatterskapet en knekk, da Roslund avsluttet samarbeidet.

- Jeg følte meg sviktet av Börge i en sak, forteller han.

Det ble en kortvarig skilsmisse. Etter en uke var forfatterne gjenforent. Roslund smiler litt.

- Vi ble tettere etterpå, akkurat som et ektepar som styrker sin relasjon etter en krangel.