LIGGER NEDE: Videoen viser rapper Kamelen sin konsert-DJ og kamerat Fredrick som blir holdt av en vakt ved utestedet Kick i Kristiansand. Han mener selv at det var et kvelertak. Hendelsen skjedde etter Kamelen-konserten natt til lørdag, som ble avbrutt av politiet etter 20 minutter... Vis mer Vis mer

Blir liggende etter konsertvaktas halsgrep: - Jeg kunne dødd

- Besvimer og går i bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var svært kaotisk i Dronningens gate utenfor utestedet Kick i Kristiansand natt til lørdag. Under tumultene som oppsto etter at den mye omtalte Kamelen-konserten ble avbrutt og rapperen, som egentlig heter Marcus Kabelo Møll Mosele, ble pågrepet av politiet, ble ytterligere fem personer ble arrestert.

En av dem som tilbrakte natta i arresten var artistens konsert-DJ og kamerat, Fredrick. Dagbladet velger ikke å publisere etternavnet hans etter ønske fra vedkommende.

Han forteller at han fortsatt er preget etter at han skal ha blitt tatt halsgrep på av en sikkerhetsvakt på jobb for utestedet Kick.

- Fikk panikk

I videoen i toppen av saken, ser man hvordan en mannsperson uniformert med logoen til Kristiansand-klubben Kick, tar et halsgrep på DJ-en. Han står oppreist før han angivelig besvimer og går i bakken.

- Jeg har ingen fysiske skader i dag, men er sår rundt halsen og er i en slags sjokktilstand. Når jeg ser videoen, ser jeg jo at jeg egentlig kunne dødd. Det har skjedd at folk har dødd av halsgrep. Jeg fikk panikk og hendelsen sitter i meg, forteller han til Dagbladet.

Videomaterialet viser også at Fredrick blir liggende på asfalten. Personer rundt ham roper og rister i ham for å vekke ham.

- Dette kunne fått et annet utfall dersom ikke folk rundt hadde ropt til vakten om å slippe taket. De fikk liv i meg etterpå også. Jeg husker lite, men etter at jeg våknet fikk jeg høre at det skummet fra munnen min, sier Fredrick.

Dagbladet har siden klokka 12 søndag og gjennom hele mandag gjort en lang rekke forsøk på å få tak i både daglig leder og styreleder ved Kick, samt vakter som skal ha vært på jobb natt til lørdag, uten hell. Kick-ledelsen er tilsendt påstander og kritikk fra Fredrick, men har ikke svart på gjentatte henvendelser, verken e-post, sms eller telefon.

Se video av hendelsen øverst i saken.

Ikke lov til å bruke makt

Ifølge loven om vaktvirksomhet kan ikke vaktpersonell, altså vektere, bruke fysisk makt. Unntaket er dersom det skjer i nødverge, slik alle borgere har rett til dersom de må beskytte seg selv eller andre.

«Den som utfører vakttjeneste, har ingen adgang til bruk av fysisk makt utover den enhver har adgang til.», forteller Lovdata.no.

Fredrick reagerer på det han hevder er ulovlig maktbruk fra Kick-vaktens side.

- De prøver å leke politi, og det er trist for vekterbransjen. Personen som tok halsgrep på meg, har ikke noe som vakt å gjøre, sier han.

- Hva skjedde i forkant av hendelsen? Kan du ha gjort noe som rettferdiggjør den type maktbruk?

- Ikke slik jeg ser det. Jeg forsøkte å komme meg over gata og i kontakt med Marcus som ble ført mot politibilen. Jeg ropte til ham. Situasjonen var uoversiktlig, men jeg var ikke truende overfor vektere eller politi. Jeg ville bare spille konserten ferdig. Jeg ble tatt tak i av sivilpoliti og vakter. En vakt tok grep på meg og jeg forsøkte å markere at jeg ga opp «ved å tappe han». Når jeg våkner settes jeg i håndjern og fraktes til stasjonen. Jeg satt der i 13 timer uten forklaring på hvorfor, sier Fredrick.

- Vil gå til sak

Etter konserthendelsen på Kick har Marcus Mosele engasjert advokat. Han og Fredrick samler nå inn videomateriale som er gjort med mobiltelefoner av konsertgjengere som bevis i en eventuell sak mot politiet og vektere.

Operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Øyvind Hægeland, sier søndag ettermiddag at det ikke er nevnt noe spesifikt om enkelthendelsen Fredrick var involvert i.

- Jeg kan ikke kommentere eller tolke den spesifikt. På generelt grunnlag gir nødvergebestemmelsen alle lov til å bruke maktmidler som er nødvendig for å beskytte seg selv eller andre, sier Hægeland.

Ble kaos

Det oppsto kaos da Bergens-rapperen Kamelen holdt konsert på utestedet Kick i Kristiansand natt til lørdag. Spillejobben ble avsluttet av politiet bare 20 minutter etter at konsertstart. Under konserten ropte han «fuck the police» og ble ført ut av lokalet og pågrepet utenfor.

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff i Agder politidistrikt uttalte til Dagbladet lørdag at utsagnet «fuck the police» kom under en stagediving, men sa at det kom som følge av at artisten fikk øye på de to politibetjentene bakerst i rommet.

- Han fikk publikum med seg på dette. De to politibetjentene opplevde at utsagnet var rettet mot dem og de ønsket en prat med artisten. Han ble frivillig med ut, men hordene kom etter, sier Pfaff.

Begge partene er enige om at det var da det oppsto kaos. Politiadvokaten mener at kaoset oppsto fordi Mosele hadde klart å hausse opp publikum, mens Mosele selv mener at dette dreier seg om at konserten ble avbrutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer