- Blir like dyr som Operaen

Anniken Huitfeldt presenterte den endelige vinneren av arkitektkonkuransen om nytt Nasjonalmuseum.

NYE NASJONAL: Slik vil det nye Nasjonalmuseet bli, om vinneren av Statsbyggs arkitektkonkurranse blir realisert. Tegning: Forum Artis
NYE NASJONAL: Slik vil det nye Nasjonalmuseet bli, om vinneren av Statsbyggs arkitektkonkurranse blir realisert. Tegning: Forum Artis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det danske arkitektfirmaet Forum Artis ble i dag utropt som vinnere av arkitektkonkurransen - faktisk for andre gang.

Regjeringen støtter dermed juryen som var helt samstemt da den i april i år kåret vinneren av arkitektkonkurransen for det nye Nasjonalmuseet: Tre utkast skilte seg ut — med det tysk-italienske Kleihues & Schuwerks "Forum Artis« på topp, foran to danske arkitektfirmaer, henholdsvis JAJA Architects' med »Urban Transition" og Henning Larsen Architects' «Trylleesken». Førsteprisen gikk til det lavmælte, men monumentale utkastet fra det velrenommerte tysk-italienske arkitektfirmaet. - En gledens dag, sier Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff.

- Best Juryleder Svein Aaser sa den gang at «Forum Artis» ble valgt fordi «bygget tilfredsstiller museumsmålsettingene best». Det er altså regjeringen enig i. Første fase i arkitektkonkurransen startet i mars 2009, og i juni startet juryen gjennomgangen av 237 forslag fra mer enn 40 land. I september valgte juryen ut seks forslag som de gikk videre med. 12. april i år kunne juryen presentere tre vinnere i prioritert rekkefølge, med «Forum Artis» som førstevalg. Senere har Statsbygg «ført reelle forhandlinger» med de tre før regjeringen gjorde sitt endelige valg. - På området arkitektur og imøtekommelse av de museumsfaglige behovene har arkitektene bak «Forum Artis» et klart bedre forslag til organisering av museets sentrale funksjoner enn de øvrige arkitektene. Forslaget klarer å kombinere gode og tydelige publikumsarealer med funksjonelle løsninger for å bevare og sikre Nasjonalmuseets samlinger. Dette er en viktig medårsak til at «Forum Artis» vinner konkurransen om et nytt museumsanlegg på Vestbanen, ifølge Statsbygg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer