NYE NASJONAL: Slik vil det nye Nasjonalmuseet bli, om vinneren av Statsbyggs arkitektkonkurranse blir realisert. Tegning: Forum Artis
NYE NASJONAL: Slik vil det nye Nasjonalmuseet bli, om vinneren av Statsbyggs arkitektkonkurranse blir realisert. Tegning: Forum ArtisVis mer

- Blir like dyr som Operaen

Anniken Huitfeldt presenterte den endelige vinneren av arkitektkonkuransen om nytt Nasjonalmuseum.

Det danske arkitektfirmaet Forum Artis ble i dag utropt som vinnere av arkitektkonkurransen - faktisk for andre gang.

Regjeringen støtter dermed juryen som var helt samstemt da den i april i år kåret vinneren av arkitektkonkurransen for det nye Nasjonalmuseet: Tre utkast skilte seg ut — med det tysk-italienske Kleihues & Schuwerks "Forum Artis« på topp, foran to danske arkitektfirmaer, henholdsvis JAJA Architects' med »Urban Transition" og Henning Larsen Architects' «Trylleesken». Førsteprisen gikk til det lavmælte, men monumentale utkastet fra det velrenommerte tysk-italienske arkitektfirmaet. - En gledens dag, sier Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff.

- Best Juryleder Svein Aaser sa den gang at «Forum Artis» ble valgt fordi «bygget tilfredsstiller museumsmålsettingene best». Det er altså regjeringen enig i. Første fase i arkitektkonkurransen startet i mars 2009, og i juni startet juryen gjennomgangen av 237 forslag fra mer enn 40 land. I september valgte juryen ut seks forslag som de gikk videre med. 12. april i år kunne juryen presentere tre vinnere i prioritert rekkefølge, med «Forum Artis» som førstevalg. Senere har Statsbygg «ført reelle forhandlinger» med de tre før regjeringen gjorde sitt endelige valg. - På området arkitektur og imøtekommelse av de museumsfaglige behovene har arkitektene bak «Forum Artis» et klart bedre forslag til organisering av museets sentrale funksjoner enn de øvrige arkitektene. Forslaget klarer å kombinere gode og tydelige publikumsarealer med funksjonelle løsninger for å bevare og sikre Nasjonalmuseets samlinger. Dette er en viktig medårsak til at «Forum Artis» vinner konkurransen om et nytt museumsanlegg på Vestbanen, ifølge Statsbygg.

Endelig resultat Det støttes fullt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap): - Jeg er glad for å kunne konstatere at «Forum Artis» er det endelige resultatet av arkitektkonkurransen. Det er det bygget som er fantastisk rent arkitektonisk og som også er den beste arenaen for å vise visuell kunst, sa statsråden da hun kunngjorde det lenge etterlengtede resultatet mandag. Hun opplyser på spørsmål fra NTB at det ikke har vært noen indre strid om denne saken i regjeringen, slik det har vært fremstilt i media. - Og det er også slik at det er stor oppslutning i Stortinget om det å gå for ett alternativ, ett museum, på Vestbanen. Forprosjektet vil bli startet opp umiddelbart, slik at regjeringen kan fremme en sak for Stortinget i løpet av 2012. Hun vil ikke tallfeste, men slår fast at det nye signalbygget vil få en prislapp «i størrelsesorden som en ny Opera». Hva det blir til med det gamle, ærverdige Nasjonalgalleriet er uklart. Statsråden påpeker at bygget er fredet, og hun har ikke noe imot at det blir brukt til kulturformål. Men det vil fortsatt gå seks-sju år før samlingene flytter til nye lokaler på Vestbanen, så det er god tid til vurderinger, mener hun.

- En gledens dag Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff er storfornøyd. Nå gleder han seg til å komme i gang med prosjektet. - En gledens dag for Nasjonalmuseet at vi nå har fått beslutningen om «Forum Artis» som bygg for Nasjonalmuseet. Dette var juryens førstevalg, og museet støtter dette valget fullt ut. Vi ser at dette bygget er — ved siden av sine åpenbare arkitektoniske kvaliteter i forholdet til nærmiljøet — også det som ivaretar de museale funksjonene aller best: Intern logistikk, museumsfunksjonalitet — gode, fleksible, men solide utstillingslokaler. Et sofistikert, flott, praktisk bygg. Vi er kjempeglade, sier han. - Og nå kommer jo en helt ny fase i Nasjonalmuseet, hvor vi virkelig kan konsentrere kreftene om noe som er konkret. Vi kan motivere hele staben og vi kan få en begeistring om dette prosjektet i opinionen. Det er jeg helt overbevist om, sier Audun Eckhoff.

(NTB)

RUVER:  Slik blir det nye bygget. Foto: Statsbygg.
RUVER: Slik blir det nye bygget. Foto: Statsbygg. Vis mer