Blir man dum av hasjbruk?

Fra ja til tja.

GRUNN TIL SKEPSIS: «Når forskere verden over løfter på hver minste stein på jakt etter ny innsikt, vil mye av det man finner skyldes tilfeldigheter eller misforståelser», skriver kronikkforfatteren. Han mener at forskningen på sammenhengen mellom hasjbruk og IQ-reduksjon er mangelfull. Foto: Roberto Schimdt / AFP / NTB Scanpix
GRUNN TIL SKEPSIS: «Når forskere verden over løfter på hver minste stein på jakt etter ny innsikt, vil mye av det man finner skyldes tilfeldigheter eller misforståelser», skriver kronikkforfatteren. Han mener at forskningen på sammenhengen mellom hasjbruk og IQ-reduksjon er mangelfull. Foto: Roberto Schimdt / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Cannabis har, som andre rusmidler, farer og negative konsekvenser. Disse jobber mange forskere med å identifisere og tallfeste - i ulike fagfelt og med ulike metoder. Av naturlige årsaker er det vanskelig å finne gode data på bruk - og stort sett sitter vi med såkalt «observasjonelle data»: Vi bestemmer ikke hva folk gjør eller utsettes for, men bruker spørreundersøkelser, administrative dataregistre og liknende til å samle informasjon om det som skjer med dem.

I løpet av en tolvmånedersperiode i 1972- 73 ble alle nyfødte i Dunedin, en Newzealandsk by på størrelse med Drammen, innrullert i et enormt forskningsprosjekt. Gjennom snart førti år har deltakerne fått testet blod, IQ og personlighet, svart på utallige survey-spørsmål, og blitt vurdert av lærere, foreldre, bekjente og forskere. Trolig er dette de best undersøkte menneskene på kloden. Prosjektet har så langt resultert i rundt 1100 artikler, i snitt rundt én per deltaker.

Dette imponerende materialet lå bak forskningen som i fjor høst rapporterte at hasjbruk skader IQ. Gruppert etter hasjbruk viste deg seg at deltakernes IQ over tid (fra alder 13-38) hadde falt mer dess mer cannabis de hadde brukt. Effekten var drevet av dem som begynte i tenårene, og den så ut til å være permanent: De som hadde sluttet for en tid tilbake hadde likevel lavere IQ enn da de var 13 år. Forskerne pekte på en mulig nevrotoksisk effekt av cannabis på voksende hjerner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer