Skal gi alt: Hedda Kise er klar for å gi jernet på parketten denne høsten.
Skal gi alt: Hedda Kise er klar for å gi jernet på parketten denne høsten.Vis mer

Blir med i «Skal vi danse» for å vise at en kan komme tilbake - selv etter en hjernesvulst

I 2007 fikk Hedda Kise sjokkbeskjeden om at hun hadde fått svulst i hjernen. Nå entrer hun parketten.

Hedda Kise (44) er for mange kjent som den sprudlende programlederen som ledet programmer som «God morgen Norge» og «Turklar» på TV 2. Lite visste hun at livet skulle ta en helt annen vending enn forventet.

I 2007 fant Kise nemlig ut at hun hadde fått svulst i hjernen, noe som førte til et ett års langt sykehusopphold.

Til tross for at svulsten var godartet ble tv-profilen satt helt ut av spill, og måtte jobbe hardt for å komme seg tilbake til hverdagen.

Kunstner: Hedda Kise kjempet seg tilbake fra sykdommen, og fant lidenskap i kunsten. Foto: TOR LINDSETH
Kunstner: Hedda Kise kjempet seg tilbake fra sykdommen, og fant lidenskap i kunsten. Foto: TOR LINDSETH Vis mer

Klar for en utfordring

Kise kjempet seg tilbake til tv-skjermen, og etter mye motgang gjorde hun comeback i 2010, med programmet «Jenter på hjul».

Nå vil 44-åringen igjen returnere til tv-skjermen, men denne gangen i det glamorøse danseprogrammet «Skal vi danse» på TV 2, der hun sammen med Erik Follestad, Anna Rasmussen, Ida Gran Jansen, Trude Drevland, Erlend Elias Bragstad, Tommy Steine, Grunde Myhrer, Helene Olafsen, Geir Schau, Jorun Stiansen og Cengiz Al skal kjempe om seieren.

Kise forteller til Dagbladet at hun ikke har tenkt til å la muligheten gå fra seg.

Samtidig trekker hun fram sin dramatiske sykdomshistorie, og forteller at den med stor sikkerhet vil by på utfordringer.

–Jeg tror det vil bli krevende, jeg er veldig spent på om jeg tåler å snurre, for eksempel. Det er nok det jeg er aller mest redd for, sier hun.

Vil inspirere andre

Til tross for at 44-åringen ønsker å delta på lik linje med de andre celebre danserne, avslører hun at hun aldri hadde sett for seg å delta i programmet – spesielt ikke for ti år siden.

Men nå ønsker programlederen å bruke sin situasjon til å fremme et viktig tema, og legger ikke skjul på at hun nå vil bevise for andre at alt er mulig.

Dette er årets deltakere: Andre rad fra venstre: Erik Follestad, Anna Rasmussen, Ida Gran Jansen, Trude Drevland, Erlend Elias Bragstad og Tommy Steine. Foran fra venstre: Grunde Myhrer, Helene Olafsen, Geir Schau, Jorun Stiansen, Cengiz Al og Hedda Kise. Foto: TOR LINDSETH
Dette er årets deltakere: Andre rad fra venstre: Erik Follestad, Anna Rasmussen, Ida Gran Jansen, Trude Drevland, Erlend Elias Bragstad og Tommy Steine. Foran fra venstre: Grunde Myhrer, Helene Olafsen, Geir Schau, Jorun Stiansen, Cengiz Al og Hedda Kise. Foto: TOR LINDSETH Vis mer

–Først og fremst er jeg med for å inspirere andre som møter alvorlig sykdom, som møter motstand i livet, eller dem som føler at de ikke har mer å gi, for der har jeg vært. Jeg synes det er en seier i seg selv at jeg kan være med på «Skal vi danse», forklarer hun.

Fant trøst i kunsten

Etter at Kise fikk den grusomme beskjeden i 2007, har hun funnet mye støtte i å uttrykke seg gjennom kunst.

Gjennom det har tv-profilen funnet en lidenskap i livet. Likevel påpeker hun at hun ikke er takknemlig for sykdommen som rammet henne.

–Det å være kunstner har blitt det største i livet, men det betyr ikke at jeg takknemlig for sykdommen, for der er det en stor forskjell, og det er viktig. Det kan hende jeg hadde blitt kunstner likevel, og jeg skulle gjerne vært sykdommen foruten, forklarer hun.

Kise har også tidligere vært åpen om opplevelsen. Programlederen begrunner valget sitt med at hun ønsker å hjelpe andre på veien.

–Jeg klarer å bruke de negative opplevelsene til noe positivt for andre, og når det blir positivt for andre, da blir det det for meg også, sier hun.

At den energiske programlederen har vært gjennom en tøff periode i livet sitt er ingen hemmelighet.

Videre forklarer hun at ensomheten vokser når man er innlagt på sykehus og er rammet av alvorlig sykdom.

–Alle som blir syke er veldig ensomme.

Seieren er ikke viktigst

Nå ser 44-åringen fram til livet som selskapsdanser under «Skal vi danse»-perioden – og etter klarsignal fra legen sin, skal hun gi full gass på parketten.

–«Skal vi danse» er ikke ensomt, sier hun, og legger til at til tross for at målet er å komme så langt som mulig, er det viktigste for henne å formidle at man kan komme tilbake, selv etter en hjerneskade.

Nå blir den største utfordringen for Kise å sette grenser for seg selv.

–Jeg er en ja-jente, og har hatt problemer med å sette grenser for meg selv tidligere, så det kan bli en utfordring, forklarer hun.