Blir millionær på «Muskat»

Kristin Vallas kjærlighetshistorie fra Venezuela gir penger i kassa. Debutanten har tjent over en million på kjærlighetshistorien. Nå begynner Valla på sin andre bok.

- Oi! Er jeg millionær? utbryter Kristin Valla, da Dagbladet.no presenterer henne for salgstallene. Ikke alle pengene har funnet veien til kontoen hennes ennå.

I februar reiser forfatteren til Dublin for å skrive den vanskelige andreboka. Her skal hun bo sammen med venninnen som designet omslaget til «Muskat». Valla regner med å bli i Irland i cirka et halvt år.

Bok nummer to

- Jeg har bok nummer to i hodet, men handlingen eller andre detaljer vil jeg ikke røpe, sier forfatteren. Hun avslører likevel at historien finner sted i Europa. Valla er til daglig journalist i Dagbladet, men ønsker å kunne leve av forfatteryrket. Og det meste skulle ligge til rette for det:

Kristin Valla har klart kunststykket å bli millionær på en debutroman. Til sammen kan forfatteren innkassere en inntekt på drøyt 1,4 million for romanen «Muskat». Valla har tjent i underkant av 800 000 kroner på at romanen ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. I tillegg har hun fått 300 000 kroner på salget av rettigheter til England. Romanen er også solgt til Tyskland, Nederland, Danmark og Sverige. For rettighetene til Tyskland får hun 60 000 kroner.

Uvanlig

Det er slett ikke vanlig for en debutant å tjene så mye. En vanlig inntekt for en debutant er rundt 60 000 kroner. Debutbøker blir ofte trykt i et opplag på 2000-2500 eksemplarer i norske forlag. Av disse blir 1000 omfattet av innkjøpsordningen.

- Det er relativt uvanlig at en debutant kommer i nytt opplag, forteller markedssjef Mads Nygaard i Tiden, et forlag som er kjent for å satse på debutanter.

Knausgård

Kristin Valla er en av våre mestselgende debutanter. I 1998 opplevde Karl Ove Knausgård noe lignende. I tillegg til strålende anmeldelser, fikk han Kritikerprisen for romanen «Ute av verden». Hard- og paperbackutgavene har til sammen solgt i 22 000 eksemplarer i Norge, noe som gir forfatteren en inntekt på nesten 600 000 kroner.

Knausgårds bok kommer i likhet med «Muskat» ut i engelsk versjon på nyåret, og boka er også solgt til Litauen. «Ute av verden» er dessuten planlagt filmatisert av kortfilmregissøren Frank Mosvold.

MILLIONÆR: Debutant Kristin Valla.