DEBATT

Debatt: Narkotikapolitikk

Blir narkotika avkriminalisert i denne stortingsperioden?

Det er ingen tvil om at et flertall på Stortinget ønsker en betydelig reform på rusfeltet, og alle partiene, med unntak for Frp, peker i samme retning.

BLE LOVLIG: Heroinavhengige setter sprøyter i Lisboa i 1999. To år etter ble bruk og besittelse av alle rusmidler avkriminalisert i Portugal, med gode resultater. Høyre er blant partiene som viser til den portugisiske modellen som inspirasjon når endringer i den norske narkotikapolitikken diskuteres. Foto: Gael Cornier /AP / NTB Scanpix
BLE LOVLIG: Heroinavhengige setter sprøyter i Lisboa i 1999. To år etter ble bruk og besittelse av alle rusmidler avkriminalisert i Portugal, med gode resultater. Høyre er blant partiene som viser til den portugisiske modellen som inspirasjon når endringer i den norske narkotikapolitikken diskuteres. Foto: Gael Cornier /AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De neste fire årene blir neppe en periode med mange nye reformer. Det finnes ikke noe flertall som har gått til valg på det. Men det finnes i hvert fall ett politikkområde der det nå kan ligge an til endringer, nemlig narkotikapolitikken.

I oktober 2016 signaliserte helseminister og nestleder i Høyre, Bent Høie, et brudd med den strafferettsorienterte norske narkotikapolitikken. I et innlegg i Dagbladet slo han fast at «straff mot narkotikabruk og besittelse ofte gjør mer skade enn gagn på både samfunnet og den enkelte», og tok til orde for at helsetjenesten, ikke justissektoren, bør ha ansvaret for oppfølging av dem som tas for bruk og besittelse av narkotika.

Høyre vedtok en programformulering våren 2017 i tråd med Høies forslag. Etter Høies snuoperasjon har andre partier fulgt etter og vedtatt programmer som foreslår reformer i samme retning. Flere av de mindre partiene har lenge ønsket den type reform Høyre nå tar til orde for.

I løpet av det siste året har flere kommet etter, og det er nå et klart flertall på Stortinget for reformer i retning av å flytte brukerproblematikken fra justissektoren til helsesektoren. Det er bare Frp som ikke har signalisert at de ønsker slike endringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer