DEBATT

Debatt: NAV-skandalen

Blir norske trygdemottakere reddet av EØS?

Det er liten tvil om at NAVs krav er en restriksjon i EØS-rettens forstand. Men det prinsipielle spørsmålet er om vi ønsker at EU skal bestemme over norske trygdeordninger?

EØS OG TRYGD: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) på pressekonferanse 28. oktober om praksisen med å ta med seg trygd til andre EØS-land. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EØS OG TRYGD: Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) på pressekonferanse 28. oktober om praksisen med å ta med seg trygd til andre EØS-land. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge Geir Ramnefjell er EU «den lille manns beskytter» (Dagbladet 2. nov) Men alle som ser seg om i Europa ser at EU slett ikke sikrer velferdsordningene.

I den grad EU er opptatt av like sosiale rettigheter, så er det for å sikre at den frie flyten av arbeid og tjenester foregår mest mulig friksjonsfritt. Som regel betyr det harmonisering av sosiale rettigheter på et lavere nivå enn før. NAV-skandalen er unntaket som bekrefter regelen.

Norge kan bli tvunget til å jenke på sine mest urimelige krav til trygdemottakere. Ikke fordi EU har krav som sikrer trygderettigheter, men fordi EU mener hensynet til et mobilt arbeids- og tjenestemarked trumfer alt.

Selvsagt er det slik at retten til å ta med seg hjem ytelser som arbeidsledighetstrygd og syketrygd, gjør det lettere å få utenlandske arbeidere til å ta midlertidig jobb i Norge, for så å flytte hjem eller til et annet EU-land som trenger arbeidskraft.

Det er liten tvil om at NAVs krav er en restriksjon i EØS-rettens forstand. Men det prinsipielle spørsmålet er om vi ønsker at EU skal bestemme over norske trygdeordninger? Det er delte meninger i Norge om trygdeeksport. Hvor rimelig er det at man kan ta med seg norsk trygd til et land der trygden er verdt det femdoble? Eller gi kontantstøtte og studiestøtte til familier som aldri har bodd i Norge?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer