- Blir provosert av pr-kåte programledere

Oddgeir Bruaset har i ti år ledet et av Norges mest sette tv-program nesten uten å vise seg på skjermen. Nå gir han seg.

(Dagbladet:) - Det er dette jeg kommer til å savne: Å møte mennesker som finner glede i å klare seg på de mest avsidesliggende, utfordrende steder. De viser hvilke ressurser som ligger i oss. Vi har så altfor lett for å lene oss tilbake og få alt gratis.
Det sier Oddgeir Bruaset.

I ti år har rundt en million seere i snitt benket seg for å se Nrk-veteranen krongle seg opp til de luftigste fjellhyller og ut til den ytterste nøgne ø i programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".

Nå tar det slutt. Bruaset vil gå av med pensjon. Dagbladet møtte ham på siste uren-luren-innspillingsturnéen.

- Provosert av  dagens programledere Til tross for at nesten like mange seere følger Bruaset som selveste gullrekka, er det ikke mange som drar kjensel på sekstiseksåringen. Han har knapt vært å se på skjermen.
- Det er et bevisst valg. Da jeg for førti år siden begynte i NRK, fikk jeg utdelt ei lita blå bok og der sto det at intervjuerens oppgave er å få fram det beste i den medvirkende. Sjøl skal man holde seg i bakgrunnen.

- Om jeg kan være frimodig vil jeg si at jeg lar meg provosere over at dette er snudd på hodet: Intervjuerne setter seg sjøl i fokus. De behandler intervjuobjektene som statister mens de opphever seg sjøl, sier Bruaset.

Han tror mange ikke tenker over at man fort blir "oppbrukt" på tv.
- Fjernsynet er storforbruker av mennesker. Ansikter er ikke slitesterke. Folk hadde blitt veldig lei av å se meg om jeg sprang rundt her i ti år.

En mann gikk på vannet Dagbladet møter Bruaset på høyden, nærmere bestemt sjuhundreogåttifire meter over havet. Teamet hans besøker Lars-Erik Jacobsen på gården Skrepprud i Nore, en gard som klorer seg fast i stupbratte lia. Bruaset kan fortelle at det var en mann som gikk på vannet som tente gnisten for programserien.
- Bokstavelig talt! På nittitallet lagde jeg et tv-innslag om en kar som bodde aleine på ei øy. Han fikk lagd seg to "baljer" i aluminium som han fylte med isopor og brukte som sko. Han la i veg over isen fra øya si og inn til fastlandet. Når isen ga etter, gikk han på vannet - han var over åtti år! Jeg ble umåtelig fascinert og tenkte: Skal tru om det finnes mange slike spennende mennesker som lever et annerledes liv der ute, sier Bruaset.
Men NRK-ledelsen var skeptisk til programideen.

Endelig tid til kona - Jeg måtte krangle, men allerede i første sesong var det sju, åtte hundre tusen som fulgte de seks første programmene, sier Bruaset, som har laget seks programmer årlig siden.
- Flere av deltakerne har fått frierbrev og har funnet seg partnere, sier Bruaset som innrømmer han kjenner et stikk av dårlig samvittighet:

UTKANTFOLKET FRAM I LYSET: I ti år har Oddgeir Bruaset tatt oss med på besøk til folk som bor på de mest avsidesliggende plasser. Her besøker han lærer Lars E. Jacbsen på garden Skrepprud øverst i lia i Nore. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTKANTFOLKET FRAM I LYSET: I ti år har Oddgeir Bruaset tatt oss med på besøk til folk som bor på de mest avsidesliggende plasser. Her besøker han lærer Lars E. Jacbsen på garden Skrepprud øverst i lia i Nore. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kona mi Olaug har vært ualminnelig tålmodig når jeg har reist så mye. Det er ikke få ganger hun har møtt venner som sier "du er vel alene du, han Oddgeir er jo bare ute og reiser". Det skal bli godt å få mer tid sammen.

Han forteller at han vil fortsette å skrive bøker og holde foredrag basert på programmet. Den siste programrunden sendes høsten 2012.

Ler av parodiene Om Bruasets ansikt ikke er kjent, er den rolige, mørke oppleserstemmen på klingende nynorsk kjent og kjær for mange - og må være en av landets mest parodierte.

- Det synes jeg er veldig festlig. Are Kalvø er så dyktig i å etterlikne meg at av og til når jeg hører ham, må jeg spørre meg sjøl om det er meg. Har jeg sagt dette, undrer jeg, sier Bruaset og smiler.

Fra bakrommet kauker kameramannen:
- Det var ei dame som fortalte at hun bruker ham som sovemedisin!
Bruaset ler.

Bor sjøl urbant - Programmet har et veldig rolig tempo og enkel form med hensikt. Det er konfliktfritt, kjendisfritt og effektfritt. Det er så mye heseblesende kjendisfjernsyn, mener Bruaset.
- Jeg håper folk har sett at det ikke bare bor tullinger på bygda og at vi tenker over hvor viktig det er å bevare kulturlandskapet.
- Men selv bor du urbant til i Ålesund?
- Ironisk nok! Jeg kunne nok ikke bodd der ingen skulle tru. Da må en være nevenyttig. Jeg er veldig upraktisk. Men under oppveksten i Måndalen i Romsdal hjalp jeg onkelen min mye som "slåttekar" , så jeg har alltid hatt interessen for den gamle bondekulturen, sier han.

Litt vemodig ser han utover dalen fra tunet:
- Jeg vil nok savne dette, ja. Men en skal gi seg mens leken er god. 

UREN LUREN SISTE TUREN: Oddgeir Bruaset er i gang med siste innspilling av serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" for NRK 1. Han er for anledningen på gården Skrepperud ved Røberg der Lars E. Jacobsen er gardbruker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UREN LUREN SISTE TUREN: Oddgeir Bruaset er i gang med siste innspilling av serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" for NRK 1. Han er for anledningen på gården Skrepperud ved Røberg der Lars E. Jacobsen er gardbruker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Oddgeir Bruaset Foto: LArs Eivind Bones / Dagbladet
Oddgeir Bruaset Foto: LArs Eivind Bones / Dagbladet Vis mer