Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blir Radiopiratene den nye Olsenbanden?

Ny norsk barnefilm. Se filmklipp!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14. september har barnefilmen «Radiopiratene» premiere på norske kinoer. Filmen, som har en målgruppe på barn mellom seks og tolv år, handler om å ta et oppgjør med den kollektive voksenangsten.

- Intensjonen har hele tiden vært å skape noen ordentlige barnehelter som kan ta et oppgjør mot voksenangsten, sier manusforfatter Gunnar Germundson til Dagbladet.no.

Refleksvester

Hovedrollene i filmen spilles av Anders Hermann Claussen (11) og Helene Gystad (12), men ringrever som Ane Dahl Torp, Gard Eidsvold og Per Kristian Ellefsen er også med. Det handler om Karl Jonathan, som flytter til farens barndomsby. Der må alle gå med reflekvest og sykkelhjelm, det er ikke lov til å tygge tyggegummi eller løpe i gatene, og gatelys og hushjørner er polstret med skumgummi.

Det ender med at Karl Jonathan, med hjelp fra venninnen Sisseline, gjør opprør.

Germundsen håper filmen kan få både voksne og barn til å tenke over det han omtaler som trygghetstyrraniet.

Skremsel

- Voksne får jo helt hetta bare det handler om å møte en hund eller se en veps. Etter 11. september har det blitt helt hysterisk, det er en kollektiv angst mot alt. Der virker som om det farligste man kan gjøre i livet er å gå ut på gata. Dermed er det mange barn som går rundt og er nervøse uten grunn. Det ligger mye makt i det å skremme folk og jeg hadde lyst til å lage en komedie der det er barna som avslører at denne makten er korrupt, sier Germundson.

Han forteller at filmen er inspirert av regissør Tim Burtons filmunivers, som i «Edvard Saksehånd», der et litt tegneserieaktig samfunn møter livet og det uforutsigbare. Germundson mener at filmen kan appellere til både barn og voksne.

- Målgruppen er fra seks til elleve, tolv, pluss alle voksne med et barnslig sinn. Det er en komedie som er laget på flere nivåer, den er burlesk, og det er meningen at de voksne skal få seg en god latter også, sier Germundsen til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!