Anmeldelse: Rachel Cusk - «Transitt»

Blir sammenliknet med Knausgård

Rachel Cusk skriver en virkelighetslitteratur som vender blikket ut, og ikke ned mot egen navle.

BRITISK: Anmelder Erle Marie Sørheim kaller britiske Rachel Cush «en av de viktigste britiske forfatterne i dag». FOTO: AFP PHOTO / SHAUN CURRY
BRITISK: Anmelder Erle Marie Sørheim kaller britiske Rachel Cush «en av de viktigste britiske forfatterne i dag». FOTO: AFP PHOTO / SHAUN CURRY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hvorfor har forfattere sluttet å finne på ting?» spurte journalist Alex Clark i et langt essay i The Guardian i sommer.

Hun trakk fram Karl Ove Knausgård og britisk-kanadiske Rachel Cusk som ledende eksempler i denne sjangeren. «Autofiction» var Clarks ord for det vi på norsk kaller «virkelighetslitteratur».

Hun mente sjangeren hadde fått så sterkt gjennomslag fordi disse bøkene speiler virkelighetsopplevelsen i vår moderne tid. Skjønnlitteraturen blandes med selvbiografi, essayistikk, leksikale artikler, alt på en gang, slik verden også oppleves nå. Den «rene» romanens tid var forbi, mente Clark.

Rikholdig virkelighetslitteratur

Ryktene om fiksjonsromanens død er nok sterkt overdrevet, men når Knausgård og Cusk blir presentert som to av de viktigste navnene i virkelighetslitteraturen, viser det også hvor bred og rik denne kategorien er blitt.

For der Knausgård endevender sitt indre og deler hver minste detalj, er Cusks hovedperson i hennes siste tre bøker i hovedsak "bare" en usedvanlig god lytter. Hun blir en døråpner inn til en rekke ulike menneskers tanker. At en kvinne har skrevet den siste og en mann den første føles alt annet enn tilfeldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer