KOMMENTARER

Godkjenner friskoler som har fått avslag:

Blir Skole-Norge snikprivatisert?

Hva skjer når Kunnskapsdepartementet godkjenner stadig flere private skoler?

FORSKYVNINGER: Kunnskapsdepartementet har godkjent en rekke friskoler som har fått avslag av Utdanningsdirektoratet. Slik blir andelen privatskoler i Norge større, utenfor de store, offentlige debattarenaene. Foto: Shutterstock/Scanpix.
FORSKYVNINGER: Kunnskapsdepartementet har godkjent en rekke friskoler som har fått avslag av Utdanningsdirektoratet. Slik blir andelen privatskoler i Norge større, utenfor de store, offentlige debattarenaene. Foto: Shutterstock/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Har Kunnskapsdepartementet sneket friskoler inn i det norske skolesystemet? Ja, mener Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg, etter at det ble kjent at departementet hadde omgjort fjorten avgjørelser fra Utdanningsdirektoratet og gitt tillatelse til å starte friskoler som fagfolket hadde sagt nei til. Solberg mener Sanners departement bevisst og fordekt bryter loven, nærmere bevisst den innskjerpede friskoleloven fra 2007.

I Aftenpostens artikkel om saken mener jurist Marius Gjetnes at flere av begrunnelsene er oppsiktsvekkende svake, og kaller det for saksbehandlingsfeil. I den påfølgende debatten i Dagsnytt Atten var kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) indignert over anklagende om at departementet hans privatiserte skole-Norge i smug, og påpekte at han jobbet hver dag for å bedre den offentlige skolen i Norge. Så dét.

Men det er verd å rette et kritisk søkelys mot det som har skjedd uten å spekulere i motiver eller snakke om hvem som sniker eller ikke sniker. Det rekker å se på kjensgjerningene: Departementet er en klageinstans som har lov å utvise skjønn i sine avgjørelser, og det skjønnet viser seg gjentatte ganger å legge vekt på andre forhold og argumenter enn hva den faglige instansen gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer