EMMY-RATER: Stein Winge er nominert til Emmy-pris for «Koselig med peis». Også datteren Victoria spilte i NRK-serien - nå er hun med ham til New York for den store prisutdelingen på Hilton New York i kveld. 
Foto: Privat
EMMY-RATER: Stein Winge er nominert til Emmy-pris for «Koselig med peis». Også datteren Victoria spilte i NRK-serien - nå er hun med ham til New York for den store prisutdelingen på Hilton New York i kveld. Foto: PrivatVis mer

Blir Stein Winge historisk i kveld?

Er nominert til Emmy. Ingen norsk skuespiller har fått den prestisjetunge prisen tidligere.

(Dagbladet): - Jeg er utrolig stolt av pappa. For meg har han alltid vært verdens beste, og nå forventer jeg nærmest at resten av verden oppdager det samme, sier Victoria Winge (31).

Modellen og skuespilleren har pakket sin fineste, spesialdesignede Baron von Bulldog-kjole og blitt med faren, den anerkjente teaterregissøren Stein Winge (71), til New York.

Ikke plass til pris Han er nominert til TV-verdenens mest prestisjefylte pris, Emmy, for rollen hun overtalte ham til å ta: Som den forfylla og gretne pappafiguren i NRK-serien «Koselig med peis», eller «Norwegian Cozy» som den heter i utlandet. Rollen var hans første som skuespiller på femti år.

- Det er fantastisk å være en av fem nominerte fra hele verden. Jeg håper jo det er jeg som får prisen, men tar det hele med en pose salt. Jeg har ikke beregnet plass til Emmy-statuetten i bagasjen - det er sikkert et godt tegn, sier Stein Winge sjøl.

Emmy er den amerikanske TV-verdenens svar på Oscar, og deles ut i flere omganger. Kveldens prisutdeling er den internasjonale - altså for TV-produksjoner fra alle andre land enn USA - og Winge konkurrerer med skuespillere fra Kina, Singapore, Argentina og Storbritannia om «beste mannlige skuespiller».

Ingen norsk skuespiller har fått prisen før - Anneke von der Lippes nominasjon i 2005 skal ha vært den eneste før Winge. Scenografen John Kristian Alsaker, fikk prisen i 1990, er den eneste norske vinneren.

Liker ikke frokosten Selv om det ikke skulle bli Winge som kalles opp på podiet i Hilton-hotellet i verdensmetropolen i kveld, har han som nominert mottatt både diplom og medalje under høytidelige seremonier - og deltatt i flere møter og paneler.

Slik som i går, med Clare Danes som moderator.

- Det er voldsomt som en blir traktert. Men frokostene her borte er ikke noe særlig. Sukkerboller og kaffe, bare. Nei, det er ikke noe for en diabetiker, brummer Winge på karakteristisk vis.