Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blir stjerne uten såpe-roller

Om en uke debuterer Gørild Mauseth (26) som den uskyldsrene Gretchen i «Faust» på Nationaltheatret. I mars går hun i gang med innspillingen av filmen «Når mørket er forbi», men såpe-serier vil hun ikke høre snakk om.

26-åringen fra Kjøllefjord i Finnmark har det travelt. Det er prøver på «Faust» på Nationaltheatret. Samtidig forbereder hun seg til rollen som fiskerjenta Doris i Knut Erik Jensens nye film, «Når mørket er forbi».

De to rollefigurene, Gretchen og Doris, har noen fellestrekk: De er representanter for den lille verden.

Uskyld

- De lever begge i små og gjennomsiktige samfunn, hvor den store verden blir så uendelig stor. Det er uskylden som møter monsteret. Gretchen dør av det, mens Doris klarer å trenge inn i den store verden med sitt politiske engasjement. - Begge jentene representerer det «rene», det naturlige. Men ingen kan være bare god. Min utfordring som skuespiller er å finne Gretchens mørke sider, for at hun skal bli et helt menneske.

Vil være heks

Gretchen forelsker seg i Faust. Hun gir moren en sovedrikk for å få møte ham, men drikken var forgiftet og moren dør. Broren oppsøker Faust for å ta hevn, og dør i duell. Gretchen stemples som hore og alle vender henne ryggen, og i sin nød drukner hun barnet sitt. Hun havner i fengsel og dømmes til døden. - Til Doris-rollen kan jeg hente mer fra mitt eget liv og min egen tid. Hun er fiskerdatter, som meg selv, og hun må slåss når samfunnet holder på å bli ødelagt av understrømmer og problemer med kvotefordeling og ressurser. Mange kjenner Gørild fra den prisbelønte og mye omtalte elskovsscenen i «Brent av frost», som sjokkerte både nordmenn og publikum ute i verden. - Kan vi vente oss noe liknende denne gangen? - Det spørsmålet er jeg ferdig med. Men det blir mye erotikk, mat og kjærlighet i denne filmen også, lover hun. Gørild Mauseth gikk ut av Teaterhøyskolen våren 1995, og siden det har hun rukket å markere seg på teaterscener i Molde, Bergen og nå altså på selveste hovedscenen på Nationaltheatret. - Jeg er heldig som har fått stor tillit i ung alder. Den kraften man har når man er ung, er unik. - Men sjansen for å gå på trynet er der hver gang. Kanskje gjør jeg det om en uke. Det er publikum som skal bedømme det. Jeg håper jeg kan overbevise dem på premieren, sier Gørild.

Såpefri

Gørild Mauseth har takket nei til tilbud om såpeoperaroller og reklame. - Jeg har valgt bort mange ting, for å konsentrere meg om Nationaltheatret og filmen. Det er ikke slik at du bare får en rolle. Du skal fylle den også. Du må jobbe! Gørild valgte å dra ut av Oslo etter endt teaterskoleutdanning. - For meg har det vært bra å reise ut av hovedstaden. Jeg har fått mange roller som gjør at jeg står støtt i meg selv. Det tror jeg man trenger når man skal jobbe i et så stort hus som Nationaltheatret, sier hun.

For de unge

Skuespilleren tror «Faust» vil ha vel så stor appell hos «tegneseriegenerasjonen» som hos «professorene». - Jeg tror unge mennesker vil gå rett inn i dette, og kjenne seg igjen. Det er et ypperlig stykke for unge mennesker; både for å bli kjent med Goethe og for å bli kjent med sin egen tid. - Han så sin samtid veldig klart. Hans humor, hans ironi og hans kjærlighet til mennesket og menneskets streben er gjenkjennelig også i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media