Blir vi flådd på Quart i år igjen?

Til og med McDonalds satte opp prisen på menyene sine under Quart'en i fjor, og festivaldeltakerne følte seg loppet for penger da festivalen var over. Skal vi loppes i år igjen?

I fjor betalte trofaste festivalgjengere 1350 kroner for å nyte musikken på festivalområdet. Halvliteren - eller rettere sagt 0,4 - kostet 45 kroner. Irriterte ølelskere konstatere at de fleste glassene ikke engang inneholdt 0,4, men heller 0,39.

Til og med den lokale McDonalds-restauranten så sitt snitt til å tyne festivaldeltakerne for penger: Prisen på menyene steg med fem kroner i Quart-uka.

Regnestykket etter festivalslutt i fjor ga samme resultat for alle som var med: Gøy, dyrt, dyrt. Tomme lommebøker og underskudd i resten av juli måned.

Prisene går opp

Blir vi flådd i år igjen? Dagbladet.no har gått opp prisløypa:

Utestedet Markens kommer til å kreve 200 kroner i cover. Under Quart'en i fjor var prisen 150, og resten av året koster det knappe 50 kroner å slippe seg løs på utestedet.

- Hvorfor prisen går opp? Den gjør jo det over hele byen, sier en ansatt på Markens til Dagbladet.no.

Men økonomisk ansvarlig Carsten Hammerstrøm på Markens har en annen forklaring:

DYRT ØL: 45 kroner for 0,39 liter øl er litt i meste laget for de fleste festivalgjengere.Foto: SCANPIX
DYRT ØL: 45 kroner for 0,39 liter øl er litt i meste laget for de fleste festivalgjengere.Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er fordi vi har ekstra høye kostnader med artistene. Vi må nesten ta inn igjen det i cover, sier han.

Også utestedet Kick setter opp prisene fra fjorårets 150 kroner til 200 kroner i år. Grunnen er at det koster penger å ha artister som opptrer.

- Vi tapte penger i fjor. Det er utrolig kostnadskrevende med bookingen, vi har stjerner som koster vanvittig mye, forklarer Erik Brunvatne som er daglig leder på Kick. Resten av sommeren slipper folk inn gratis. Utestedet begynte å ta cover under Quart for flere år siden. I starten var prisen på knappe 30 kroner for å komme inn i bakgården. Så steg prisen til 50. Festivalgjengere hevder at Kick-prisen under Quart 99 steg fra 50 til 100 kroner i løpet av én og samme kveld.

- Nei nei nei, det har ikke blitt gjort, sier Brunvatne, men legger likevel til at prisen for å komme inn på Kick kan ha blitt satt opp fra 50 til 100 kroner:

- Det kan stemme at vi har hatt differensiert pris på ukedag og helg, forklarer han.

Utestedet Midnight Cafe er gratis resten av året. Under Quart-festivalen blir prisen 100 kroner fordi kafeen har kjøpt seg inn i Club Quart-konseptet. 0,4-prisen blir 38 kroner før klokka 22 og 47 etter 22. På nattklubben Rederiet må du betale 150 spenn fordi Rederiet er med i Club Quart. Også Rederiet er gratis resten av året.

Quart-fstivalen arrangerer selv happenings på Caledonien og i Hallen på Odderøya. Heller ikke her gjelder festivalpasset: 200 kroner ekstra koster moroa som varer ut i de sene nattetimer.

Næringslivet skviser folk

Hvis du har tenkt å gå på konserter hver dag, kan du få deg femdagers-pass for 1495 kroner. Firedagers-pass fra onsdag til lørdag koster 1195. For å gå på konsert en kveld, må du betale 400 spenn. På lørdagen slipper publikum unna med 335 kroner.

- Vi prøver å kjøre ned billettprisene, men siden 1998 har vi tapt 2 millioner på valutasvingninger, forklarer informasjonssjef Pål Hetland. Han innrømmer at det ikke er gøy å sette opp prisene.

- Vi prøver å gjøre det så billig som mulig for folk, det er dyrt nok som det er. Folk sammenlikner oss med Roskilde, og alt er dyrere i Danmark. Kassa vår er veldig slunken, sier han.

Han er ikke glad for at næringslivet benytter anledningen til å skvise de tilreisende under Quart-uka. McDonalds' prisøkning i fjor synes han var toppen av kaka.

- Vi blir drittlei. Jeg fatter ikke at folk gidder å spise der når de skor seg sånn på folk. Jeg har mistanke om at flere restauranter skrur opp ølpriser, også, men vi kan ikke gjøre noe med det, sier han.

Elektronisk øltapperi

Det eneste virkelige lyspunktet er at ølprisen på festivalområdet i alle fall ikke går opp:

- Det er'ke billig, det blir 45 kroner. Men det er samme prisen som i fjor, sier Hetland.

Dessuten skal du være garantert at plastglasset ditt inneholder 0,4 og ikke 0,39, sånn som i fjor.

- Vi fikk feedback i fjor om at det var lite øl i glassene, sier Hetland. Dårlig tapping er dårlig reklame for festivalen, og i år skal ikke bartenderne få sjansen til å kutte på ølen: De skal bare trykke på en knapp.

- Vi innfører et elektronisk system. Da blir det mye lettere, sier Hetland.

Gratis bedehus

Snart er det bare bedehusene som er gratis under Quart'en. Men de vil ha kollekt.

Det finnes likevel fremdeles noen ganske få puber di kan gå inn på uten å vrenge lommeboka:

Stampuben Javel tar ikke inngangspenger. Kafeen Frøken Larsen vil heller ikke kreve cover av deg. Riktignok må du betale 47 kroner for 0,4, men da får du virkelig en ekte 0,4.

Det aller beste tilbudet kommer fra den irske puben Paddy's. For 49 kroner får du en ordentlig halvliter.

- Inngangspenger? Nei, åffer skulle vi det? sier bartender Aksel Egedal sindig.

- Det e'kke spesielt med Quart'en.

Dette koster moroa:

Tre dager på konsert (torsdag-lørdag): 1200 kroner

6-16 pils hver dag i tre dager(fra tidlig ettermiddag til sen natt..) 900 - 2400 kroner

To kvelder på utested som tar cover: 400 kroner

Mat fra torsdag til søndag (Rimi, pølser, kebab, godteri, potetgull, en ordentlig middag): 1000 - 1500

Til sammen 3500 - 5500

I tillegg kommer reise, overnatting, taxiturer og alle andre utskeielser.

Konklusjonen er: Skal du være med, så skaff deg ekstrajobb. Snarest.

DYRT ØL: 45 kroner for 0,39 liter øl er litt i meste laget for de fleste festivalgjengere.Foto: SCANPIX
TA MED MYE PENGER: Det er hyggelig på festival, men på Quart'en i Kristiansand ligger prisnivået godt an til å flå folk flest.