DEBATT

Sukkeravgiften:

Blir vi sunnere av svensk sukker?

Når en samlet bransje legger seg i selen for å redusere sukkerforbruket, forventer vi at myndighetene også spiller på lag.

UHELDIG AVGIFT: En lite gjennomtenkt økning i sukkeravgiften, er det motsatte av å spille på lag med en samlet dagligvarebransje, skriver Virke dagligvare. Illustrasjonsfoto: Mariam Butt / NTB scanpix
UHELDIG AVGIFT: En lite gjennomtenkt økning i sukkeravgiften, er det motsatte av å spille på lag med en samlet dagligvarebransje, skriver Virke dagligvare. Illustrasjonsfoto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som eneste land i Europa, har dagligvarebransjen og myndighetene blitt enige om å nå et felles, ambisiøst mål om at nordmenn skal få i seg mindre sukker. Sukkerforbruket i Norge går bratt nedover, takket være systematisk arbeid over lengre tid.

Takken for innsatsen fikk vi i statsbudsjettet: Nær 2 milliarder i avgiftsøkning som lokker nordmenn over grensen.

Det er ikke rart at kjøpmennene i Sverige jubler. «Norsk sockerskatt godis för Sverige», var reaksjonen i en rekke svenske medier etter nyheten om den norske avgiftsøkningen ble kjent. For varene som rammes av norsk avgiftsøkning, ser svenskene for seg en dobling av omsetningen.

I tillegg regner man med at nordmenn fyller kurven med andre varer, eksempelvis kjøtt, når de likevel har reist over grensen. Men sukker er ikke sunnere på svenskesiden av grensen.

I perioden 2005-2015 sank sukkerforbruket i Norge med nær 25 prosent, kan Helsedirektoratet fortelle. Sukkerforbruket fra drikkevarer har sunket med 18 prosent bare de fem siste årene. NorgesGruppen har solgt hele 300 tonn mindre godteri i år, sammenlignet med i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer