DEBATT

Coronaviruset:

Blir vi ukritiske til brudd på menneskerettighetene?

Når norske debattanter som Gunhild Alvik Nyborg, Mats Gilbert og Erik Solheim krever asiatiske og kinesiske tiltak er det viktig å ha klart for seg hvilke, og hvordan disse påvirker styresett, samfunn og rettigheter.

SKYLDER PÅ CORONA-SITUASJONEN: Europa har nå fått en diktator etter fullmakt i Ungarn, og i Israel har fungerende statsminister Benjamin Netanyahu begått et slags foreløpig statskupp med corona-situasjonen som begrunnelse, skriver innsenderne. Her sees statsminister Benjamin Netanyahu, Avigdor Lieberman og Benny Gantz på plakaten, med munnbind. Foto: Sebastian Scheiner/AP/NTB Scanpix
SKYLDER PÅ CORONA-SITUASJONEN: Europa har nå fått en diktator etter fullmakt i Ungarn, og i Israel har fungerende statsminister Benjamin Netanyahu begått et slags foreløpig statskupp med corona-situasjonen som begrunnelse, skriver innsenderne. Her sees statsminister Benjamin Netanyahu, Avigdor Lieberman og Benny Gantz på plakaten, med munnbind. Foto: Sebastian Scheiner/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Krigen mot terror skapte en bølge av menneskerettighetsbrudd som vi fortsatt strever med. Det er en overhengende fare for at «krigen mot pandemi» kan bli det nye skalkeskjulet for å endre styresett i autoritær retning.

Globalt ser vi omrisset av inngripende lover, overvåking og diskriminering som utvisker rettigheter.

Retten til liv og helse er grunnleggende, men har vi råd til å stille oss ukritiske til inngripen mot andre rettigheter? Dette må det være rom for å diskutere. Når norske debattanter som Gunhild Alvik Nyborg, Mats Gilbert og Erik Solheim er ute og krever asiatiske og kinesiske tiltak er det viktig å ha klart for seg hvilke, og hvordan disse påvirker styresett, samfunn og rettigheter.

Globalt utsettes folk nå for grundig testing av overvåkingssystemer som kan bli lett å ty til med andre mål for øyet siden. Utstrakt smittetesting og mer sosial isolasjon er en ting (Norge ligger forøvrig helt i test-toppen globalt sett).

Vi snakker om noe ganske annet når politi med infrarøde kamera plukker opp folk med feber på gata, plomberer folks leiligheter, henter individer med symptomer hjemme og låser dem inne i corona-sentre med andre smittede, og pålegger borgere bruk av elektroniske armbånd som overvåkes av myndighetene. I folkehelsens navn blir nå hundrevis av millioner kameraer med ansiktsgjenkjenning utplassert, mens mobiltelefoner og andre elektroniske verktøy tappes for informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer