Blitt norsk, kastes ut

Hensynet til lengeværende asylbarn må gå foran innvandringsregulerende hensyn.

ENGASJERT: Barn kan ikke lastes for det foreldrene gjør, skriver Karin Andersen. Torbjørn Grønning / Dagbladet
ENGASJERT: Barn kan ikke lastes for det foreldrene gjør, skriver Karin Andersen. Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Barn kan ikke lastes for det foreldre gjør. Norge har forpliktet seg på å ivareta barns beste hele uavhengig av hva foreldre foretar seg. Likevel teller det nesten ikke for asylsøkerbarn som har hatt mesteparten og noen ganger hele oppveksten sin i Norge og er blitt norske. Dette må forandres og hensynet til lengeværende barn må gå foran innvandringsregulerende hensyn.

Regjeringen la fram et nytt regelverk som skulle hjelpe litt, men høringsinstans etter høringsinstans slakter forslaget.Venstre og KRF har også våknet opp og ser at det de gikk med på i avtalen, ikke holder mål.

I praksis kan det bli strengere enn i dag fordi Regjeringens forslag har flere urimelig og urettferdige krav som begrenser muligheten. Ingen asylsøker kan for eksempel påvirke om Norge har returavtale med opprinnelseslandet eller ikke. Likevel skal det telle med.

Å stille krav om at «foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare egen identitet og bidratt til å muliggjøre retur er en innstramming i forhold til dagens regel. Noas, Redd Barna, Barneombudet og Antirasistisk senter har reagert på dette. Dette er ikke en åpning men ett nytt innvandringsregulerende hensyn, stikk i strid med alt som er lovet.

Når det gjelder punktene om å vektlegge at barna har fått tilknytning til Norge etter land tid, er dette akkurat det samme som nevnt i UNEs praksisnotat om lengeværende barn i dag, i rundskrivet til UDI om hvordan disse sakene skal vurderes og i Barn på flukt-meldinga fra 2012. Altså akkurat de samme momentene som vurderes i dag.

At et avslag skal være barnefaglig forsvarlig høres bra ut, men hva betyr det? Termen «barnefaglig forsvarlig» har ikke noe juridisk innhold nå. Det er et ord de har funnet på og som ingen kan si hva betyr.

Så lenge det ikke står klart at hensynet til barnets beste skal gå foran innvandringsregulerende hensyn, vil vi ikke få en varig bedre løsning.

SV er klare til å bidra til det og fremmer gjerne forslag sammen med Venstre og KRF om saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.