Blitzkrig

Ett sted må ungdommen ha for seg sjøl. Vi må kjempe mot kommunens planer som salg av Blitzhuset.

Støtter du Blitz ETT ENESTE STED vi kan ha for oss sjøl, en gammal fabrikk eller et kjellerhøl!

Slik går refrenget i en av Pelle Parafins gamle låter. Bøljebandet synger om den kapitalistiske slemmingen Audun Automat, som forsøker å kaste dem ut av øvingslokalet.

Tv-serien gikk rett hjem hos ungene på 80-tallet. Ikke så rart kanskje, ettersom de fleste unge mennesker i Norge på et eller annet tidspunkt har opplevd å kjempe mot nedleggelse av den lokale ungdomsklubben, eller følt frustrasjon over å ikke ha et sted å være.

DET ER HARDE tider for landets radikale kulturliv. I fjor var vi vitne til at den alternative kulturscenen Volapük måtte gi tapt etter en årelang kamp mot Selvaagbygg og Oslo Kommune. Stadig vekk meldes det om at det kulturfiendtlige FrP er landets største parti.

Både statsministeren og landets mestselgende artist er prest av yrke. Og som om ikke det var nok; nå er det Ann Kathrine Tornås som sitter med anvaret for byutviklingen i hovedstaden. KrF-byråden har tidligere engasjert seg i viktige politiske saker som å fjerne kondomer fra homoklubbenes intimrom, fjerne blasfemiske fotoutstillinger og fjerne partnerskapsloven. Nå er det ungdomshuset Blitz hun ønsker å kvitte seg med.

Byrådet jobber hardt for å få solgt Pilestredet 30 til private investorer. Og etter aksjonen mot Rådhuset i januar valgte Tornås å fjerne klausulen som sørget for at Blitz-miljøet følger med på kjøpet. Kommunen vil fremdeles at det skal drives rusfritt ungdomshus i lokalet, men som blitzerene Mari og Maren skriver i Dagbladet;

_|Å drive ungdoms- og kulturtilbud er et offentlig ansvar og kan ikke overlates til finanshaier.

Å ANGRIPE RÅDHUSET med stokker og maling var selvfølgelig helt på trynet. Men byrådets nådeløse hevn rammer ikke bare de ungdommene som deltok i aksjonen. Det rammer hundrevis av mennesker som gjennom tjue år har vært med på å bygge opp Blitz til å bli hva det er i dag; et politisk ungdomshus med konsertscene, øvingslokaler, internettkafe, vegetarmat og kvinneradio. Og et av ytterst få ikke-kommersielle tilbud i sentrum.

Det rammer morgendagens brukere av huset; de mange ungdommene som, i likhet med undertegnede, vokser opp i blå kommuner hvor de antirasistiske demonstrasjonstogene er så korte at alle rekker over gata på grønn mann. Engasjert småbyungdom som finner trøst og motivasjon i å vite de ikke står alene. Tornås ønsker ikke å støtte «en gruppe som benytter seg av hærverk som virkemiddel». Men dette er jo et spørsmål om definisjon. Å rive byens eneste selvstyrte ungdomshus er også hærverk.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

<B>BLITZKRIEG:</B> Blitzerne dummet seg ut da de angrep Rådhuset i Oslo. Men det er likevel grunn til å kjempe mot kommunens planer om salg av Blitzhuset, skriver artikkelforfatteren.