Blixen i Lesbisk kollektiv?

Den danske forfatteren Klaus Rifbjergs roman «Nansen og Johansen - et vintereventyr» har skapt småfurore i Norge på grunn av dens unøyaktige omgang med geografiske og historiske fakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

København (Dagbladet): Sett at en norsk forfatter skrev en roman om Karen Blixens liv i et lesbisk sekstiåtterkollektiv i Århus, og sett at Den lille havfruen plasseres rett utenfor kollektivet?

Det ville neppe gått upåaktet hen i Danmark. Anmelderne ville utvilsomt stilt spørsmålene: Hvorfor skriver forfatteren om henne på denne måten og hvilken tanke ligger det bak flyttingen av havfruen fra København til Århus?

Dette eksemplet illustrerer striden omkring Klaus Rifbjergs roman «Nansen og Johansen - et vintereventyr». Romanen fikk svært god kritikk i Danmark, ja, den fremste veteranen i dansk teater- og litteraturkritikk, Jens Kistrup, mener til og med at dette kanskje er Rifbjergs beste roman. Det sier ikke så rent lite, for her er det snakk om et av de mest betydelige forfatterskap i Nordens samtidslitteratur.

Det var imidlertid tydelig at de danske anmelderne visste svært lite om Nansen, Johansen, Oslos geografi og is og kulde. I sin begeistring var de lykkelig uvitende om den vilkårlige omgangen med historiske og dokumenterbare fakta i romen. Aftenpostens redaktør, Per Egil Hegge, skriver velopplagt og morsomt om Rifbjergs villfarelser i denne helgas utgave av Weekendavisen i Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer