Blockbusternes kamp

«Spiderman 3» mot «Pirates 3» mot «Shrek The Third».

(Dagbladet.no): I sommer er det duket for kinokamp mellom tre storfilmer, alle treere i rekken.

Først ut er «Spider-Man 3», som både har premiere i USA og de fleste europeiske landene - Norge inkludert - 4. mai. Som sine to forgjengere regisseres også den av Sam Raimi.

Spennende mørke krefter

I filmen ser ting ut til å ha ordnet seg for Peter Parker (Tobey Maguire). Endelig klarer han å balansere forholdet til Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) med ansvaret og pliktene han har som Spiderman, og han skal få fast jobb hos avisa The Daily Bugle.

Så rakner alt. Spiderman vil fange den nye superskurken Sandman, men før han klarer oppdager han en mystisk substans som farger drakten svart. Den avdekker også en ny, mørk side ved helten, og Spiderman må ta fram alt han har av viljestyrke for å kjempe sin viktigste kamp noensinne - både mot indre demoner og ytre fiender.

Piratene kjemper sitt største slag

Noen få uker senere har turen kommet til tredje og sannsynligvis siste kapittel av «Pirates of the Caribbean»-filmene, denne med undertittelen «At World\'s End». Det er atter en gang regissør Gore Verbinski og produsent Jerry Bruckheimer som skal styre skuta i havn, og filmen lanseres verden over 25. mai.

Denne gangen må Jack Sparrow (Johnny Depp), Will Turner (Orlando Bloom) og Elizabeth Swann (Keira Knightley) seile til verdens ende og forberede seg til et siste, avgjørende sjøslag. Produsenten tror publikum vil flokke til kinoene for å se filmen:

Blockbusternes kamp

- Den er slutten av en trilogi, så endelig finner man ut hva som skjer med karakterene. Film nummer to var på mange måter bare en teaser for treeren. Denne er større, med mer action, mer romantikk og mer humor, sier Brukheimer.

«Shrek the Third» kommer først til Norge 31. august. Kampen mellom de tre blockbusterne blir tydeligere i USA, der den animerte komedien har premiere midt mellom de to andre filmene 18. mai.

Mange nye karakterer

Her blir Shrek (Mike Myers) tvunget til å ta kommandoen i landet langt, langt borte når svigerfar King Harold (John Cleese) blir syk. Han er ikke lysten på å gi opp sumpen sin, så sammen med vennene Donkey (Eddie Murphy) og Puss in Boots (Antonio Banderas) prøver han å få rebellen Artie (Justin Timberlake) til å gjøre jobben. Prinsess Fiona (Cameron Diaz) må samtidig samle jentegjengen for å forhindre at Prince Charming (Rupert Everett) gjør statskupp.

Gregg Kilday, journalist i The Hollywood Reporter, tror dette blir interessant:

- Man har tre potensielle blockbustere som åpner med bare ukers mellomrom, i en periode der mange går på kino i USA. Spørsmålet blir hvor mye markedet kan ekspandere, hevder Kilday.

Senere i sommer er også «Harry Potter og Føniksordenen» klar for kinoene. Hvem som vinner denne gigantkampen vet vi ikke før til høsten. Hva tror du?