- Blod gjør meg vakker

BERGEN (Dagbladet): Franko B. sier han bruker kroppen som et levende lerret og blodet sitt som maling. Han synes blod gjør ham vakker. Vi fikk to minutter med kunstneren i enerom: Han satt naken og hvitmalt oppetter en vegg - med et blodig sår i buken og en trakt rundt hodet. Gjorde han inntrykk på oss? Nei!

Trolig plasserer den internasjonale performance-kunstneren Franko B. oss i samme gate som amerikaneren og tyskeren som ville ha pengene sine tilbake. For det koster 50 kroner å få være i kunstens enerom med Franko B., som har besøkt Bergens Kunstforening og Norge for første gang siden han begynte med sin spesielle form for kroppskunst for sju år siden.

Pengestøtte

Intendant Aashild Grana hos Bergens Kunstforening sier at det var kunstinteresserte bergensere som tipset om 38-åringen etter et opphold i London, der kunstneren bor sammen med sin mannlige samboer.

Med noen titusener i støtte fra Norske Kunstforeningers Landsforbund og Bergen kommune ble Franko B. og hans assistent fløyet over for å lage bakoversveis på bergenserne. Uten støtten hadde ikke Bergens Kunstforening kunnet tilby publikum denne uvanlige opplevelsen.

I går ettermiddag trakk kunstneren i Adams drakt og lot presse og publikum slippe til. Bare én person om gangen får være i samme rom som kunstneren. Assistenten sto på utsida av døra med stoppeklokke. Vi var først inne, og fikk våre nøyaktig tilmålte to minutter.

- Blod er vakkert

- Jeg har valgt å gjøre kroppen min til et lerret. Blod er vakkert, og jeg vil lage noe vakkert for folk. Hadde jeg vært baker, ville jeg for eksempel vært opptatt av å lage vakre brød.

- Fortoner en blodig ulykke seg som vakker for deg?
- Ja, en ulykke kan godt være stor kunst.

- Hvordan opplever du at folk reagerer etter et møte med deg?
- Noen er forutinntatte og arrogante. De mener jeg hører hjemme på psykiatrisk institusjon. Andre liker det jeg gjør. Når jeg ligger der i en blodpøl, har jeg hørt noen si at det minner dem om en hendelse med deres egen mor. Noen sier at møtet med meg gjorde noe med dem, men de vet ikke helt hva. Da har jeg lykkes. For jeg vil heller lage noe som griper enn å formidle kunst som ikke gjør inntrykk. Det handler om å bevare selvrespekten og gir meg en grunn til å leve.

- Dobesøk er kunst

Franko B. sier han ikke skiller livet sitt fra kunsten.

- Alt jeg foretar meg er kunst - enten jeg spiser, går på do eller våkner om morgenen. Om 20 år vil ikke min form for kunst vekke oppsikt.

- Hvor lenge holder du ut?
- Til evig tid, om nødvendig.

Franko B. forteller at han har gått på anerkjente kunstcollege i England og i 1983 begynte han å lete etter nye måter å uttrykke sin kunst på. Først i 1989 begynte han å kutte seg på kroppen.

- Ungdommer kutter seg for å føle smerte. Det har jeg sluttet med. Jeg føler fortsatt smerte, men liker ikke den følelsen lenger. Det jeg holder på med, er ikke noen machoting for meg. Jeg er heller ikke ute etter å sjokkere folk. Vil bare formidle noe jeg synes er vakkert. Derfor bryr jeg meg heller ikke om hvordan folk reagerer. Jeg utkjemper ingen krig.

- Men det du gjør er eks-tremt?
- Jeg ekstrem? Kikk inn i vinduene til folk, der vil du se hva som er ekstremt.

- Tjener du deg rik på kunsten?
- Jeg tjener til livets opphold, gliser Franko B. med nedre tanngard fylt av gulltenner. Gullet gjør ham vakker. Synes han.

NY KUNST: I Bergens kunstforening i går satt dne internasjonale performancekunstneren Franko B. naken og hvitmalt oppetter en vegg med en trakt rundt hodet. Ut fra magen pipler blod som kunstneren påstår stammer fra såret han har påført seg selv.