Blod og Blenda

Anstendig debut om kvinneliv, blod og blenda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det foreligger nå et seriøst forslag om sexlek i barnehagene, for tidlig å la barn utforske livets mysterier. Jeg skal ikke kommentere den tøvete pedagogikken bak et slikt forslag, bare fastslå at pendelen svinger.

Det er ikke mer enn noen tiår siden ungjenter fikk mensen uten engang å vite hva det var. Ja, stort sett var det stille om alt som hadde med følelser og kjønnsliv å gjøre. Spesielt kanskje blant de tause bøndene. Det er hovedtema i Eldbjørg Brekkes oppvekstroman fra en gård i 50-åra.

Søtsuppe og torpeklining

Med sine 53 år er Brekke en moden debutant, og det er nesten befriende å lese ei bok som riktignok både handler om sår barndom, vanskelig pubertet og fjern far. Men med en tidskoloritt og problematikk som er langt mer – ja uskyldig – enn i annen samtidslitteratur. Og det er mye nostalgi i boka om den lille jeg-personen som vokser opp som enebarn med en hardt arbeidende mor, og en far så gjerrig at han nekter sin kone nye tenner. Selv leker vesla med Anne-dokka si. De spiser flatbrød og fyrstekake, smultringer og torpeklining. Søtsuppe med rosiner og én sviske til hver. Det er i det hele tatt mye god gammel norsk mat her, og Brekke er god på å sette tiden gjennom det helt konkrete.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer