Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blod og gørr på timeplanen

Incest, massemord, lesbisk kjærlighet og mengder av blod er noen av ingrediensene i et nytt stykke for unge voksne på Centralteatret. Førsteklassinger fra Grefsen videregående skole har vært teatrets konsulenter under hele prøvetida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeanette (16), Stine (16) og Tor Eirik (17) synes de har lært mye av å delta i et teaterprosjekt på denne måten.

Sammen med resten av norskklassen og lærer Lorentz Hermannsen har de fulgt skuespillernes prosess fra de fikk manus og til det ferdige resultatet. «En umulig gutt» av Petter S. Rosenlund har premiere på onsdag.

Om incest


- Det er et skikkelig bra stykke, men det er veldig sprøtt, sier Tor Eirik.
- Mye morsommere å lære drama på denne måten, enn å sitte i klasserommet, mener Jeanette.

«En grotesk komedie,» heter det i Centralteatrets program. Stykket handler om åtteåringen Jim og hans familie, som viser seg å være temmelig spesiell. Under et legebesøk slakter Jim hele familien med kniv, inkludert legen og sykepleieren.

- Hva handler dette egentlig om?

- Incest, svarer Jeanette, Stine og Tor Eirik i kor.

- Men det står jo ingen steder i manus at det er det som er temaet?

- Nei, men det skjønner du etter hvert. Vi skjønte det forresten før skuespillerne. Jim blir misbrukt av bestefaren, som kanskje egentlig er faren, forklarer Jeanette.

- Hva har dere lært av å jobbe på denne måten?

- Å tolke. Og å ta bussen til Centralteatret, sier Tor Eirik.

- I begynnelsen virket hele stykket kjempeenkelt. Men når vi jobbet med det fant vi ut at det er mye som står mellom linjene. Det er det som gjør det så bra, sier Jeanette.

Ekkelt blod

- Det har vært veldig fruktbart for oss å bruke skoleelevene som konsulenter. De gir spontan feedback, uten å pakke det inn i høflighet. Vi var veldig usikre på stoffet i starten, særlig Morten Røhrt, som spiller Jim. Han er 43 og skal spille en åtteåring, så han var veldig usikker på sin troverdighet. Han var nok den som var gladest for samarbeidet med elevene, forteller instruktør Bjørn Sæter.

På Grefsen spilles det også teater. Elevene spiller deler av stykket for hverandre i klasserommet.

- I vår gruppe har vi byttet kjønn på alle rollene. Stine er bestefaren, Tor Eirik mora og jeg er Jim. Det er vanskelig å være skuespiller, fastslår Jeanette.

- Hva synes dere om alt blodet?

- Hele stykket er ganske sykt, så det passer i grunnen inn. Det er jo bare blodposer, men det er litt ekkelt likevel, konkluderer Jeanette, Stine og Tor Eirik.

BLODIG: Morten Røhrt spiller hovedrollen som åtte år gamle Jim som slakter hele familien sin. -Morten hadde aller mest utbytte av å bli korrigert av elevene, forteller instruktør Bjørn Sæter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!