KOMMENTARER

Blod på hendene

Den kinesiske nobelprisvinneren i litteratur, Mo Yan, er ute med ny roman på norsk. Tittelen er «Frosker» og temaet er den kinesiske ettbarnspolitikken.

NOBELPRIS-VINNER:  Kinas Mo Yan vant litteraturprisen i 2012. Nå er hans roman om ettbarnspolitikken, "Frosker", ute på norsk. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NOBELPRIS-VINNER: Kinas Mo Yan vant litteraturprisen i 2012. Nå er hans roman om ettbarnspolitikken, "Frosker", ute på norsk. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mo Yan er av enkelte beskyldt for å være hoffpoet for det kinesiske kommunistpartiet. Han er medlem, men avholder seg ikke fra å skrive om problemstillinger som det kinesiske lederskapet helst hadde sett fortiet. Under dekke av å skildre vanlige folks - ofte bønders - hverdag, presenteres leserne for dårlig skjult regimekritikk. Utstyrt med en umiskjennelig kunstnerisk klo.

«Frosker» er ikke den beste Mo Yan-romanen jeg har lest, men temaet interesserer. Boka utkom i Kina i 2009, samme året som en annen forfatter, Ma Jian, reiste rundt på landsbygda og intervjuet kvinner som var blitt utsatt fot tvangsaborter og ufrivillige steriliseringer. Denne eksilkineserens opptegnelser er blitt til romanen «The Dark Road», som ikke er utkommet i Kina.

Er Mo Yans beskrivelse av ettbarnspolitikkens omkostninger «snillere» og mer spiselige for de kinesiske myndighetene? Egentlig ikke, og uansett er ettbarnspolitikken under vurdering akkurat nå.

Mo Yans hovedperson og heltinne i romanen er en kvinnelig gynekolog kalt Tante. Hun er fødselshjelper for hele Gaomi-distriktet, alltid på farten og har forløst noe i nærheten av 1000 babyer innen hun legger opp som 77-åring. Hun er strøkets engel, men også dets demon, for hun har foretatt minst like mange aborter og steriliseringer. Langt fra de fleste har vært frivillige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer