Blod på hendene

I morgen skal Kinas svar på Lady Macbeth stilles for retten, tiltalt for mord.

FAMILIEN MACBETH: Gu Kailai (t.v.) har tilstått drap og «økonomiske forbrytelser», mens ektemannen Bo Xilai kan gå fri. 
Foto: Reuters / NTB Scanpix
FAMILIEN MACBETH: Gu Kailai (t.v.) har tilstått drap og «økonomiske forbrytelser», mens ektemannen Bo Xilai kan gå fri. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare fordi en engelskmann er mordofferet at Gu Kailai og hennes mann Bo Xilai framstilles som to av Shakespeares mest maktsyke figurer, Lord og Lady Macbeth. Deres vei mot maktens øverste tinder i det kommunistiske Kina handler om intriger, blod på hendene, drap på folk som har hindret dem underveis - angivelig.

Det foreligger en tilståelse. Bortsett fra at det også foreligger et lik - den britiske forretningsmannen Neil Heywood - for-toner resten av dramaet seg mer som fiksjon enn som virkelighet i Kina anno 2012. Fordi man så lite vet om hva som er fakta og hva som er plantet informasjon i disse omgivelsene, må man gjerne ty til Shakespeare for å finne en dramaturgisk linje i rykteflommen. Den kjente historikeren og forfatteren av en rekke bøker om moderne kinesisk historie, Jonathan Fenby, bruker Macbeth-analogien i en artikkel i The Observer. Men han er ikke den eneste; kinesiske bloggere kjenner også sin Shakespeare.

En rask repetisjon av begivenhetene, slik de kanskje forholder seg: Bo Xilai er en «arveprins», sønn av en av Kommunistpartiets «åtte udødelige». Selv er han partileder i Chongqing, medlem av partiets politbyrå og med ambisjoner om å bli valgt inn i politbyråets faste komité ved høstens partikonferanse i Beijing. Han leder Chongqings 32 millioner innbyggere med fast hånd - «slår svart, synger rødt» - en populistisk blanding av kriminalitetsbekjempelse og nostalgisk kommunistkultur. Hans andre kone heter Gu Kailai og er en dyktig forretningsadvokat. Sammen har de sønnen Bo Guagua som studerer ved Harvard og kjører dyre sportsbiler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer