Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blod, sjampanje og elleve mål

Norge knuste Danmark i fotball da det virkelig gjaldt.

Litteraturlandslaget i fotball på Stampesletta. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
Litteraturlandslaget i fotball på Stampesletta. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge - Danmark 10-1 (5-0)

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det var knyttet stor spenning til kveldens landskamp mellom Norge og Danmark på Stampesletta. Etter tre strake tap på hjemmebane, sto det om ære (og berømmelse?) da forfattere fra de to nabolandene skulle knive i fotball.

Første sjanse kommer få minutter ut i kampen. Joachim Førsund, mannen bak blant annet boka «11», viser glitrende spill, men ballen vil ikke i buret.

FIKK SKO I HODET:  Den danske spilleren Peter Hørup fikk en norsk fotballsko planta i hodet så blodet rant. Etter en kvikk tur på sykehuset, var den danske landslagsspilleren tilbake på bana. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FIKK SKO I HODET: Den danske spilleren Peter Hørup fikk en norsk fotballsko planta i hodet så blodet rant. Etter en kvikk tur på sykehuset, var den danske landslagsspilleren tilbake på bana. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Få sekunderer seinere, og etter bare fem minutters spill, jobber lagleder og kaptein Oddmund Vaagsholm godt foran mål. Den langhåra Fosnavåg-mannen mister ballen, men det spiller ingen rolle - en av danskene kliner nemlig ballen i eget nett. 1-0 til Norge.

Blødende hode Fra fløyta gikk var altså spillet sentrert på Danmarks banehalvdel.

I en rå duell får danske Peter Hørup en norsk fotballsko planta i hodet. Liggende på gresset renner blodet fra spillerens topp. Det summes om at nål og tråd må til. Ambulanse tilkalles, men den kommer ikke fram fordi Norges kaptein har sperret inngangen med egen bil (sabotasje?). 

Når kampen er igang igjen, står Jo Sannem for en glimrende sjanse, og mens Lars Lenth bytter plass med Carl Frode Tiller på bana, jubles det blant de femten oppmøtte. Danskene viser rått spill. Det dras så kraftig i skjorta til Stig Inge Bjørnebye at den halvbrune magen minner oss om at det ikke er sommer riktig ennå.

Kampen har ikke vart en halvtime da Vaagsholm planter ballen i nettet. 2-0 til Norge.
 
Sjampanje før pause Til tross for hyppige bytter, nekter Vaagsholm å gå av banen før han har satt ballen i nettet for andre gang - fire minutter etter sitt første.

Målsjansene (til Norge, riktignok) er mange. Johan Mjønes får æren av å lage resultatet 4-0. På dette tidspunktet har kampen for lengst blitt dørgende kjedelig. Sjampanjen sprettes derfor blant tre forfatterkollegaer på tribunen. Så sørger Knut Hoem for 5-0 før fløyta avrunder de første førtifem.

- DEPRESSIVT  Stemningen var langt under middels etter at Danmark ble ydmyket på bortebane. - Depressivt, sa målvakt Jonas Lautrup etter kampen. I tillegg mente de Norge jukset, som hadde med Stig Inge Bjørnebye på banen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- DEPRESSIVT Stemningen var langt under middels etter at Danmark ble ydmyket på bortebane. - Depressivt, sa målvakt Jonas Lautrup etter kampen. I tillegg mente de Norge jukset, som hadde med Stig Inge Bjørnebye på banen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Fra sidelinja ropes «Heia Norge!» av noen barn, mens de som selger vafler og pølser i kiosken hverken hadde fått med seg hvem som spiller eller det foreløpige resultatet.

Da kampen er igang igjen, putter Eirik Ingebrigtsen (romandebuterte i 2001) to mål. Og nå lurer du kanskje på hvor danskene er blitt av?

Vel, de hørtes i alle fall godt. Det danske landslaget holdt et betydelig høyere lydnivå enn sine motspillere, og ropte ord ingen forstod.

Bjørnebye på banen Tidligere proffspiller Stig Inge Bjørnebye har spilt i rød trøye tidligere. Vi velger å trekke fram Kongsvinger og Liverpool. Med flagg på brystet og «5» på ryggen sto han for stødig spill på Stampeslettas nye kunstgressbane. Få minutter ut i andre omgang setter han ballen i nettet til stor jubel fra sidelinja.

Dagens store spiller, kaptein Vaagsholm, er igjen på bana, og styrer spillet med strake pasninger. Han putter 9-0, før Danmarks klart beste spiller, Martin Larsen, sørger for et trøstemål til ære for sine medspillere. 9-1.

De tre forfatterkollegaene på sidelinja er blitt fullere når Vaagsholm banker inn et nydelig 10-1-mål. Kampen er avgjort for snart en og en halv time siden, men nå slippes jubelen for alvor løs.

Varierende stemning - Dette føles veldig godt. Det var en viktig seier, sier en strålende fornøyd Vaagsholm til Dagbladet etter kampen.

Smilet var også stort på Carl Frode Tiller, som skulle feire seieren med øl. For Bjørnebye derimot, var det hele rutine og hygge.

- Jeg er litt uberørt. Det er ikke noe adrenalin-kick lenger. Det er mest hygge, også blir jeg litt sliten, sier den tidligere Liverpool-spilleren og forsetter:

- Det er bemerkelsesverdig lite press. Det er både positive og negative sider ved det. Jeg skal kjøre bil hjem i kveld, i motsetning til mange av mine medspillere, sier Bjørnebye og smiler.

Mens nordmennene forsvant i garderoben, satt danskene igjen på gresset. Stemningen var godt under middels, til tross for at også de hadde fått pokal.

RUTINE:  Tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye (med ballen foran ansiktet) følte ikke noe spesielt etter 10-1 seieren over Danmark, men var glad for å slippe prestasjonspress. Her i samspill med Alf Kjetil Walgermo. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
RUTINE: Tidligere Liverpool-spiller Stig Inge Bjørnebye (med ballen foran ansiktet) følte ikke noe spesielt etter 10-1 seieren over Danmark, men var glad for å slippe prestasjonspress. Her i samspill med Alf Kjetil Walgermo. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Det gjør ikke noe å tape for en så god forfatter som Bjørnebye, sier Hørup med et skjevt smil - spilleren som fikk skoen i hodet.

Han gikk det forresten bra med. Etter pause var han tilbake på banen, og spilte kampen ut med plaster og hvit strømpe på hodet.

- Total utklassing Dagbladets sportsjournalist Tom Stalsberg fulgte kampen fra tribuna. Han var glad Norge endelig fikk markert seg på hjemmebane i forfatterfotball.

- Alt i alt vil jeg si at danskene gjør det bedre på danskebåten. De var helt sjanseløse, og ble overspilt etter alle kunstens regler. Dette var total utklassing, men de ga i alle fall aldri opp, sier Stalsberg.

BANENS BESTE:  Kaptein Oddmund Vaagsholm var banens klart beste spiller i dag, og scorte fire mål.  Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
BANENS BESTE: Kaptein Oddmund Vaagsholm var banens klart beste spiller i dag, og scorte fire mål. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
EN TILSKUER:  Rundet tjue personer fant veien til Stampesletta. Jenta i blå jakke tok med seg en hund. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
EN TILSKUER: Rundet tjue personer fant veien til Stampesletta. Jenta i blå jakke tok med seg en hund. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
OGSÅ SPILLERE I NETTET:  Ballen gikk i nettet hele elleve ganger i dag, da Norge knuste Danmark i fotball. En av spillerne bommet på en sjanse, og havnet selv i buret. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
OGSÅ SPILLERE I NETTET: Ballen gikk i nettet hele elleve ganger i dag, da Norge knuste Danmark i fotball. En av spillerne bommet på en sjanse, og havnet selv i buret. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!