Blod, svette og taler

Ubarbert, skitten, veltalende. «Deadwood» med parykk.

Terning5 Premiere på NRK2 i kveld kl. 22.00. TV: Amerikanerne liker sine døde presidenter. Det skrives bøker om dem uten stans. Tusenvis. Og de selger i store antall. David McCulloughs murstein om John Adams, USA andre president, er trykket i tre millioner eksemplarer siden 2001 og HBO har nå laget en 500 minutters miniserie om de stuttvokste, boklærde hissigproppen.

Drama i rettssalen

Soga starter i Boston i 1770. Byen er okkupert av britiske styrker som prøver å holde opprørske innbyggere i de tretten koloniene i sjakk. John Adams, bonde og advokat, er nettopp kommet hjem til kone og barn etter en lang ridetur i snøføyka. Men i stedet for en rolig kveld i lenestolen, havner han midt i det som skal bli hetende Bostonmassakren. Første episode er sentrert rundt rettssaken mot en gruppe engelske soldater som har skutt og drept fem demonstranter. Ingen vil forsvare soldatene, bortsett fra John Adams, som i løpet av rettssaken demonstrerer sin tro på loven – og gjør seg bemerket.

Når de tretten kolonienes representanter etter hvert samles i Philadelphia og den amerikanske revolusjonen sparkes i gang, er det en landsens advokat ved navn John Adams som sammen med andre kommende presidenter – George Washington (David Morse med falsk nese) og Thomas Jefferson (Stephen Dillane) – skal forene de mange ulike interessene og komponere en liten uavhengighetserklæring.

Sterk kvinne

Serien er regissert av en brite, Tom Hooper (f. 1972) og flere av skuespillerne er importert skattefritt fra det tidligere imperiet, men ekteparet Adams er mer kortreist vare. Paul Giamatti, frosken som ble Hollywood-stjerne, imponerer som den i starten politisk uinteresserte, men forfengelige og pompøse bondesønnen som ble president. Laura Linney er det perfekte valg for rollen som kona, urfeministen Abigail – sterk, klok og politisk intelligent. Hun passer barn og driver gården mens John henger med de andre grunnlovsfedrene.

Men den sju episoder lange miniserien er ikke et helteepos i tradisjonell tapning. Her er det blod og gørr og ubarberte soldater og griser som grynter i møkka. Noe annet ville overrasket, siden historien er produsert av HBO. «John Adams» er «Deadwood» med parykk – pluss noe mer velutviklede begreper om demokrati og rettsstat og slikt. Resultatet er solid: Tretten Emmy-statuetter og en rekke andre priser. Det er slik vi liker å se våre helter i dag.