Blod, svette og taler

Ubarbert, skitten, veltalende. «Deadwood» med parykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terning5 Premiere på NRK2 i kveld kl. 22.00. TV: Amerikanerne liker sine døde presidenter. Det skrives bøker om dem uten stans. Tusenvis. Og de selger i store antall. David McCulloughs murstein om John Adams, USA andre president, er trykket i tre millioner eksemplarer siden 2001 og HBO har nå laget en 500 minutters miniserie om de stuttvokste, boklærde hissigproppen.

Drama i rettssalen

Soga starter i Boston i 1770. Byen er okkupert av britiske styrker som prøver å holde opprørske innbyggere i de tretten koloniene i sjakk. John Adams, bonde og advokat, er nettopp kommet hjem til kone og barn etter en lang ridetur i snøføyka. Men i stedet for en rolig kveld i lenestolen, havner han midt i det som skal bli hetende Bostonmassakren. Første episode er sentrert rundt rettssaken mot en gruppe engelske soldater som har skutt og drept fem demonstranter. Ingen vil forsvare soldatene, bortsett fra John Adams, som i løpet av rettssaken demonstrerer sin tro på loven – og gjør seg bemerket.

Når de tretten kolonienes representanter etter hvert samles i Philadelphia og den amerikanske revolusjonen sparkes i gang, er det en landsens advokat ved navn John Adams som sammen med andre kommende presidenter – George Washington (David Morse med falsk nese) og Thomas Jefferson (Stephen Dillane) – skal forene de mange ulike interessene og komponere en liten uavhengighetserklæring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer