Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blod, svette og tårer!

I dag starter OL i Sydney og du kan varme opp med Dagbladet.nos presentasjon av olympiske filmer. Dette er filmer hvor dramatikken er intensivert og du slipper å lide deg gjennom de kjedelige fasene i et maraton!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konkurranser er drama - også på film! Uansett om man sporter for gud, ære eller ferdelandet gjør man det med patos og lidenskap. Dagbladet.no presenterer her et knippe filmer hvor gullmedaljen i OL er målet. Her er det blod, slit, svette og tårer og litt alvor.

Denne gangen har vi også tatt med to dokumentarfilmer som skiller seg ut med sitt kunstneriske innhold. Leni Riefenstahls «Olympia I & II» kommer man på godt og vondt ikke unna - den er en av de aller største klassikerne. Den japanske regissøren Kon Ichikawa «Tokyio Olympiad» er en filmkunstnerisk seier - sport, følelser og estetikk.

«Olympia I & II» (1938)

Regi: Leni RiefenstahlMed: DokumentarHandling: Legendarisk propagandafilm. Filmene var ment som en hyllest til den ariske rase, men endte opp som en hyllest til den svarte sprinteren Jesse Owens.Sportsgren: Alle.Motivasjon: Propaganda

«You're the Greatest, Charlie Brown» (1979)

Regi: Phil RomanMed: AnimasjonHandling: Charlie Brown må stille opp i skole olympiaden i den vanskeligste grenen av dem all; tikampSportsgren: Tikamp.Motivasjon: En god porsjon selvironi

«Tokyio Olympiad» (1965)

Regi: Kon IchikawaMed: DokumentarHandling: Ichikawa kamera følger OL i Tokyo fra åpningen til slutten. Noenganger med fokus på tilskueren andre ganger på deltagerne.Sportsgren: Alle.Motivasjon: Kropper i bevegelse.

«Chariots of Fire» (1981)

Regi: Hugh HudsonMed: Ben Cross, Nicholas Farrell, Nigel Havers, Ian Charleson, Ian Holm, John GielgudHandling: To studenter vil konkurrere i OL i 1924. Den ene er en skottsk missjonær som løper for gud, mens den andre er jøde og løper for å slippe unna fordommer.Sportsgren: Løping.Motivasjon: For ære, Gud og berømmelse.

«Downhill Racer» (1969)

Regi: Michael RitchieMed: Robert Redford, Gene Hackman, Camilla SparvHandling: Robert Redford er et naturtalent, men han er arrogant og kald, men hard viljen som trengs for å vinne.Sportsgren: Slalom.Motivasjon: Naturtalent.

«Kalde Romper» (1993)

Regi: Jon TurteltaubMed: Leon, Doug E. Doug, Rawle D. Lewis, Malik Yoba, John CandyHandling: En gjeng fra solrike Jamaica bestemmer seg for å stille med et Olympisk lag i bobSportsgren: Bob.Motivasjon: Viljestyrke.