Blodbad for Amnesty

LONDON (Dagbladet): Sommerens kriminalroman for meg er «Yeats is Dead» (Jonathan Capes forlag). 15 irske forfattere har skrevet hvert sitt kapittel - og resultatet er blitt et blodbad, men målet helliger midlet i dette tilfellet - inntektene går nemlig til Amnesty International.

Boka er redigert av Joseph O'Connor (bror til Sinead). Han har skrevet et kapittel, det samme har Roddy Doyle gjort. Andre kjente forfattere er skuespillforfatteren Conor McPherson («The Weir») og Frank McCourt som har skrevet bestselgere som «Angela's Ashes».

  • Boka starter med en historie om to korrupte politimenn, et lik og en eldre kvinne, fru Bloom, som er en mafialeder i Dublin. Hun kontrollerer kriminelle og politifolk. Seinere introduseres hennes medhjelper, fru Blixen, som «har en farm i Aw-frika». De to eldre damene gir sine ordrer, politimenn, kriminelle og politikere myrdes og nye skikkelser dukker opp.

Roddy Doyle skrev åpningskapitlet og innrømmer i et intervju i The Guardian at han ble litt skuffet da andre drepte flere av hans personer.

- Først var jeg litt irritert, men så slappet jeg av og leste med interesse hva de andre fant på. Jeg trodde jeg visste hvordan det skulle gå, men tok fullstendig feil, fortalte Doyle etterpå.

Kriminalromanen ble en bestselger i Irland, hvor den i juni lå på andreplass på bestselgerlistene. Den engelske utgaven har hatt et godt salg som hittil er anslått til 6,5 millioner kroner.

  • Forfatteren Gene Kerrigan introduserer detektiven Andrew Andrews, som bruker trusler og vold for å få vitnene til å tilstå, men han slår aldri steder hvor det blir merker. Andrews-typen er ikke ukjent verken i britisk eller norsk politi. Han burde ha vært en gjenganger, men blir drept fire kapitler seinere av Owen O'Neill.
  • Likevel er det ikke slutt på spenningen. Anthony Cronin skaffer oss en kvinnelig detektiv, som overtar etterforskningen og som er så sexy at det er vanskelig å forstå hvordan hun har tid til så mye sengeliv og likevel drive etterforskning.

Her skal vi ikke gå i detalj, og slett ikke fortelle hvordan boka slutter, men Frank McCourt klarer å konkludere på en svært overraskende og troverdig måte.

Boka burde komme på norsk med inntekter til Amnesty.

  • Det skal komme flere slike bøker på engelsk. Roddy Doyle har skrevet under på en kontrakt om å skrive en barnebok sammen med andre forfattere, på betingelse av at han ikke må skrive det første kapitlet. Han blir spurt om den blir like blodig.

- Troll og leprechauns (den irske nissen med grønn lue) vil bli meid ned. Alle slags eventyrlige ting vil skje. Barna kan glede seg.