NY BOK - NYTT COVER:  Jo Nesbøs tiende bok om Harry Hole er rett rundt hjørnet, og nå er coveret til boka klart.
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
NY BOK - NYTT COVER: Jo Nesbøs tiende bok om Harry Hole er rett rundt hjørnet, og nå er coveret til boka klart. Foto: Lars EIvind Bones /DagbladetVis mer

Bloddryppende Nesbø-bok

Omslaget til Jo Nesbøs tiende Harry Hole-bok er klart.

(Dagbladet): Det nærmer seg med stormskritt utgivelsen av Jo Nesbøs tiende bok om etterforskeren Harry Hole. 6. juni er datoen, og allerede et halvt år i forveien var interessen stor for å forhåndsbestille bøker.

Nå er omslaget til «Politi» klart, og i likhet med de tidligere Hole-bøkene, har Bjørn Kulseth også laget dette.

- Vi går noen runder med omslaget på alle Nesbøs bøker. Her er tittelen «Politi», og her ønsket vi at det skulle være rent og enkelt. Tittelen «Politi» blir fort skummel nok når den kobles til forfatteren Jo Nesbø, sier Mona Ek, kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug.

Nettvennlig Ek forteller at de er fornøyde med resultatet. Flere forslag er blitt forkastet i prosessen, noe som er vanlig, og symboler koblet til politiet ble byttet ut til fordel for vanndråper blandet med blod.

Da «Snømannen» skulle gis ut gikk til slutt Nesbøs redaktør Øyvind Pharo ut i egen hage og laget en snømann som han tok bilde av. Fotoet ble coveret få dager før manuset ble sendt i trykken.

- Coveret er svært viktig. Det er bokas plakat, og det blir stadig viktigere at det også fungerer på nettet. Der er omslagene ofte veldig små, og vi må teste ut og se at det funker også der, sier Ek.

I fjor ble det spekulert i om «Gjenferd» var Nesbøs siste bok om Harry Hole, men i slutten av oktober avslørte Nesbø selv at Hole ikke er død, og at det blir ei bok nummer ti.

- Boka heter «Politi». Den handler om politifolk, som er funnet drept på gamle åsteder de selv har vært med på å etterforske uoppklarte drap på, for flere år siden, sa Nesbø til Dagbladet da, som ikke ville avsløre om etterforskeren vil overleve den boka:

- Det gjenstår å se. For leseren, altså. Boka har vært ferdig i over ett halv år.

- Mystisk pasient På forlagets nettsider beskrives handlingen i boka på følgende måte:

«På et sykehus ligger en hardt skadet mann i koma. Rommet bevoktes av politiet, og ingen får vite hva den mystiske pasienten heter. Samtidig blir politimenn funnet drept på åsteder for gamle, uoppklarte drap. Politiet står uten spor og mangler i tillegg sin beste etterforsker. På sykehuset viser pasienten tegn til å komme til bevissthet. Gjør deg klar til en rystende ferd gjennom Oslos gater og Harrys univers»

I Aschehoug Litteraturs vårkatalog for 2013 forteller forfatteren om den kommende boka. Om tittelen forteller Nesbø følgende:

- Det var en arbeidstittel som jeg så tvilte meg frem til som en endelig tittel. Siden den er så enkel og direkte, både har og har den ikke undertekst, du kan velge selv. Jeg vurderte «Åsted» som har mer språklig undertekst i seg, men det ble så blast, så ordinært. Så i stedet for å gå for noe mer litterært tenkte jeg at vi kan kalle den noe mer «in your face» som er en på sett og vis dårlig tittel, men likevel har noe insisterende, bråkete og kantete i seg, sier Nesbø i Aschehoug Litteraturs vårkatalog, og fortsetter:

-  Jeg syns «Politi» har det. Det høres ut som en lurvete, dritkommersiell paperback på 120 sider med halvnaken dame på coveret. Jeg kuttet imidlertid et utropstegnet den da burde hatt: «Politi!»

SNART LANSERINGSKLAR:  6. juni kommer Jo Nesbøs tiende bok om Harry Hole. Omslag: Aschehoug forlag
SNART LANSERINGSKLAR: 6. juni kommer Jo Nesbøs tiende bok om Harry Hole. Omslag: Aschehoug forlag Vis mer