«Solo: A Star Wars Story»

Blodfans krangler om «Star Wars»-flopp. «Hvite menn» og boikott-teorier florerer

- Besøkstallene er triste.

VIET PLASS: Chewbacca er viet mye plass i den siste «Star Wars»-filmen. Video: DisneyVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Publikumsoppslutningen for «Solo: A Star Wars Story» er lav. Ei uke etter premieren på det som regnes som verdens største underholdningskonsept har bare 51 000 nordmenn kjøpt seg en kinobillett.

- Besøkstallene er triste. Hvorfor kunne de ikke vente med premieren til jul, spør NRK-journalist og erkefan av «Star Wars», Jean Erik Bjørnskau til Dagbladet.

- Pisser på fans

Han administrerer Facebook-gruppa «Star Wars Norge» som har over 6000 medlemmer. Der diskuteres det heftig om hvorfor «Star Wars»-spinoffen om helten Han Solo går såpass dårlig, sammenliknet med tidligere filmer fra stjernekrigsuniverset.

Etter at Dagbladet mandag omtalte billettsalg til «Solo: A Star Wars Story» kom det e-post om at den direkte grunnen til at filmen flopper skal være «ekte fans verden over som boikotter filmen» fordi Disney «ikke har gjort annet enn å pisse på egne fans». Videre ble Dagbladet informert om at Disney «har sagt at de ikke vil ha noe med hvite menn å gjøre».

VIET PLASS: Chewbacca er viet mye plass i den siste «Star Wars»-filmen. Foto: Disney
VIET PLASS: Chewbacca er viet mye plass i den siste «Star Wars»-filmen. Foto: Disney Vis mer

- Konspirerer

- Innbitte «Star Wars»-fans er høylytte og lidenskapelige, og vil alltid mene mye. En del forsøker å finne en forklaring på hvorfor filmene ikke blir som de ønsker. Så prøver de å finne årsakssammenhenger, og begynner å konspirere, sier Bjørnskau.

På nettet florerer det av saker og videoer, både seriøse og satire, om hvordan «feministnazier» har tatt over og ødelegger konseptet, og det er også laget en underskriftskampanje mot «The Last Jedi». At en boikott og politisk korrekthet skal ha påvirket billettsalget «Solo: A Star Wars Story» avviser Bjørnskau.

- At noen ekskluderer hvite menn er helt søkt å påstå, og det er ikke en boikott som gjør at filmen går dårlig. Den går dårlig på grunn av været, manglende markedsføring og fordi det bare er noen måneder siden siste «Star Wars»-film. Den kommer for tett på, havner i skyggen av «The Last Jedi» og folk er mettet.

Kritiserer nye filmer

Debatten rundt hvordan Disneys oppkjøp av Lucasfilm i 2012 har påvirket utviklingen av konseptet har rast i flere år.

Kritikken går blant annet på at filmgiganten gjør «Star Wars» til offer for moderne politisk korrekthet på bekostning av lojalitet til historien, de originale filmene og tilhørende univers. For eksempel ved å introdusere kvinnelige hovedroller i «The Last Jedi» og «Rogue One» og omtale karakteren Lando Calrissian som panseksuell.

Desembers gigasuksess «The Last Jedi» var særlig splittende, sier Bjørnskau.

- Regissør Rian Johnson gjorde den spennende og ny, men mange mente at den brøt med mye av det fansen mener filmene skal være, og noen mener at «The Last Jedi» ødela såpass mye at «New Wars»-filmene, som vi kaller Disneys «Star Wars»-filmer, har ødelagt hele konseptet. Jeg mener ikke det, og ekte fans ser filmene uansett, sier han.

Uttalelse provoserte

Da sjef i Lucasfilm, Kathleen Kennedy, i 2016 kommenterte om hun burde ta fankritikken til seg, kom hun med en uttalelse som fikk mange blodfans til å se rødt:

- Jeg har et ansvar overfor selskapet jeg jobber i. Jeg føler ikke at jeg har et ansvar for å tilrettelegge filmene for noen, og jeg ville aldri sagt «vel, dette er en franchise som primært har appellert til menn i mange, mange år og derfor skylder jeg menn noe», sa hun til The New York Times.

Den demografiske stereotypen av Star Wars-fans er gjennom populærkulturen ofte tolket til å være hvite, smånerdete menn, og uttalelsen til Kennedy har tilsynelatende gjort at Lucasfilm og Disney i ekte konspirasjonsteoristil har fått påklistret en kjønns- og hudfargeagenda. Dermed har uttalelsen utviklet seg til å gjelde «hvite menn».

- På YouTube har en del bloggprofiler i Star-Wars miljøet bedt folk boikotte «Solo»-filmen for å vise Disney at vi ikke vil ha filmer som «The Last Jedi», men de fleste fans liker «Star Wars» og synes filmene er gøyale uansett. Jeg tviler på at dette har hatt noen store konsekvenser for Disney. De må følge tida og lage filmene etter det, sier Bjørnskau.

Disney Norge har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer