Blodfattig

Endimensjonal og forutsigbar norsk fantasy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «I begynnelsen var tegnet» er første bok i en serie på tre, hvor handlingen delvis foregår i fantasilandet Alfabeta-Nia, og delvis i Skottland under andre verdenskrig.

Skrivende student

Den unge studenten Louis Mackenzie skriver, og skriver og skriver og skriver. Og snart skjønner også leseren at det er han som har skapt Alfabeta-Nia, at han styrer skjebnen til menneskene der. Men så begynner en intrigemaker i Louis’ virkelighet å stikke kjepper i hjulene for ham, og det påvirker også det som skjer i Alfabeta-Nia.

Et spennende og inspirerende utgangspunkt for en fantasytrilogi, absolutt, men Kristian Kapelrud klarer ikke helt å skrive opp mot forventningene han gir oss. Alfabeta-Nia forblir en blass og idyllisert verden, med fjonge greskinspirerte navn og blodfattige, endimensjonale personer. Handlingen er svært skjematisk og forutsigbar, og persongalleriet er så lite og gjennomsiktig at ingenting blir overraskende. Faktisk er den skotskbaserte handlingen langt mer dramatisk og gjennomarbeidet og leseverdig.

Utkast

For dem som virkelig liker fantasy, blir dette litt for lite saftig å bite i. «I begynnelsen var tegnet» minner mer om et utkast til en fantasyfortelling enn den fiks ferdige versjonen, og den hadde absolutt hatt godt av en runde til gjennom forfatterens PC. Språket er gjennomgående klisjéfylt og velger hele tiden minste motstands vei framover, og det blir veldig lite utfordrende for leseren. Men det er jo uansett noe som forlaget burde vært oppmerksom på og tatt hånd om på et tidligere tidspunkt. Uferdige manuskripter er uansett deres ansvar, ikke forfatterens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer