Blodhodet solgt for millioner

Britisk kunstklassiker solgt til USA.

(Dagbladet.no): Marc Quinns verk «Self» er et selvportrett støpt i fem liter av mannens eget frosne blod.

«Self» er et av kjerneverkene innen Britart, en kunstretning der Quinn og kolleger som Damien Hirst gjorde opprør mot konservativ, småborgerlig britisk kunst. Avstøpningen ble solgt til den kjente kunstsamleren Charles Saathci for rundt 150 000 kroner i 1991.

Nå har Saatchi solgt «Self» for 18 millioner kroner til en amerikansk samler, skriver den engelske avisa The Guardian.

Tilførte blod over fem måneder

Kunstverket er utført i blod, rustfritt stål, splintsikkert glass og utstyr til nedfrysning. Independent skriver at kunstverket ble til over en periode på fem måneder der Quinn litt etter litt tilførte blod i en støpeform og så frosset det.

Avstøpningen ble så plassert i en glassmonter over en fryseenhet.

Kunstkjennere mener ifølge Independent at «Self» er en «følsom meditasjon over dødeligheten og livets skjørhet».

Sensasjon

«Self» skapte oppsikt (sammen med en del andre kunstverk) da det i 1997 bli vist på «Sensation», Royal Academys utstilling av Saathcis samling. Mange fant kunstverket motbydelig, andre falt for den vakre rubinfargen til det frosne blodhodet. Men det var et bilde i Saathcis eie som førte til mest sinne.

Marcus Harveys «Myra» er en svær reproduksjon av et kjent avisbilde tatt av Myra Hindley, en av Storbritannias mest kjente mordere I 1966 ble hun og Ian Brady dømt til fengsel på livstid for drapene på 10-åringen Lesley Ann Downey, John Kilbride på 12 og 17-år gamle Edward Evans. Myra Hindley tilsto senere drapene på to andre barn også.

Harveys bilde er laget av barns håndavtrykk, og en mann vandaliserte bildet i avsky. Da undertegnede besøkte utstillingen hadde Royal Academy satt opp et hinder for å avverge flere forsøk på å ødelegget «Myra».

Rykter

Saathcis salg av «Self» gir næring til ryktene som hevder at samleren kvitter seg med all Britart-kunsten. Han har blant annet solgt Damien Hirsts «The Physical Impossibility of Death in the Mind». Verket består av en hai på fem meter senket ned i formalin. Haien ble solgt for 80 milloner dollar til en amerikansk kjøper.

Enkelte hevdet i forbindelse med salget at haien er i ferd med å gå i oppløsning. Marc Quinns «Self» har også vært utsatt for tilsvarende ødeleggelsesrykter:

Saatchi er gift med den kjente tv-kokken Nigella Lawson. Ryktene fortalte at arbeidere som pusset opp kjøkkenet hennes smeltet det frosne blodhodet. De skal ved et uhell ha trukket ut den elektriske kontakten til fryseenheten som fryser blodet.

SOLGT:</B> Marc Quinns selvportrett i frosset blod er solgt.
<B>ANERKJENT:</B> Marc Quinn er en Storbritannias mest kjente kunstnere.