Blodig abortfilm sendt på NRK-frekvens

Seerstorm i morges.

(Dagbladet.no): Flere seere har reagert meget sterkt på en antiabort-film som ble sendt på kanalen TV Visjon Norge i morges.

TV Visjon Norge sender på NRK 2 mellom klokken åtte og ni.

- Jeg ble så forbanna. De som sitter og diskuterer menneskeverd, burde selv tatt en titt på klokka. Det var helt sykt, sier Ole Jakob Vik (30), som selv har en datter på fem år.

NRK avviser ansvar

Ifølge Vik ble det vist svært nærgående detaljer.

- Du så diverse apparater gå inn, før de trakk ut fosteret med alt det innebar av gørr og blod. Slikt kan skape marerittbilder. Det kan godt hende at dette er en bitteliten kanal som må ty til ekstreme midler for å gjøre inntrykk. Uansett gikk de altfor langt, sier han.

Sendeleder i NRK, Oddvar Kirkbakk, sier til Dagbladet.no at det ligger i konsesjonsvilkårene at NRK 2 skal avgi ledig sendetid til livssynsorganisasjoner.

- NRK har ikke redaktøransvaret for disse sendingene. Det er Medietilsynet som er konsesjonsgiver for dette, sier Kirkbakk til Dagbladet.no.

KANALEN MED DE GODE NYHETENE: Slik presenterer Visjon Norge seg på egne hjemmesider. Foto: Faksimile
KANALEN MED DE GODE NYHETENE: Slik presenterer Visjon Norge seg på egne hjemmesider. Foto: Faksimile Vis mer

NRK 2 har avgitt sendetid siden starten av kanalen. Kirkbakk sier at det i begynnelsen var et problem at folk oppfattet de andre kanalene som en del av NRK, men at folk etter hvert har skjønt at disse sendingene ikke har noe med NRK å gjøre.

Ser på saken

Medietilsynet opplyser at kanalens konsesjonærnavn er Visjon Bibel Center. De kringkaster over satelitt i tillegg til NRK2s bakkenett.

- De er pliktige til å følge reglene som framgår av kringkastingsloven og kringkastingsforskriften. Disse har blant annet bestemmelser som gjelder reklame og sponsing, og om beskyttelse av barn og unge. Her heter det at programinnhold som kan være skadelig for barn skal sendes etter klokken ni på kvelden. Dette kalles også vannskilleprinsippet, sier rådgiver Line Langnes.

Hun bekrefter at tilsynet har fått et par henvendelser, og varsler nå at de vil se på saken.

- Det er naturlig å se på dette når flere seere har reagert. Vi vil innhente et opptak, for å se om det er i strid med kringkastingsloven. Det er jo ikke sikkert at det er det - det kan for eksempel være at det er i strid med etiske regler, men ikke i strid med kringkastingsloven.

Om det er i strid med loven, kan tilsynet ilegge sanksjoner.

- Normalt starter man med en advarsel, hvis det er første gangen loven brytes. Vi kan også inndra konsesjonen, men det skal svært mye til før det gjøres.

Blodig abortfilm sendt på NRK-frekvens