Blodig alvor

KØBENHAVN (Dagbladet): Nok en reporter som sitter i ly av et godt glass og skal skrive hjem om det spennende Utlandet? La gå, denne gangen er det for spennende.

Den danske filmen «Bleeder» (premiere 6. august) er en blodig, såkalt realistisk gatefilm fra det moderne storbylivet, om mennesker som lever på den blodinnsmurte kanten av livet. Problemet er at publikum ikke lenger blir sjokkert av brutalitet, avstumpede mennesker og stump vold. Derfor har den unge unge regissøren Nicolas Winding Refn, lenge betraktet som en «ny Lars von Trier», tatt i bruk uortodokse metoder. Klær, sykler og tyggegummi skal promotere «Bleeder», supermodellen Helena Christensen er leid inn for å kaste glans, hele 16 merkevarer har kjøpt produktene sine inn i filmen og Nicolas Winding Refn dro frekt og freidig til Cannes uten invitasjon og stjal en del presseoppmerksomhet. Dette ga ham nylig to helsider i Jyllands-Posten.

  • Samme dag forteller Ekstra-Bladet den mørke sida av historien, og den får meg til å lure på om dette er tidenes mest groteske markedsføringstriks fra regissørens side. I februar i år fikk hovedrolleinnehaver Kim Bodnia, også kjent fra «Nattevagten», problemer. Ifølge avisa gikk han så sterkt opp i rollen i «Bleeder» at han fikk en følelseseksplosjon og nå går til psykiatrisk behandling.
  • Heldigvis får han være i fred. Helt til regissøren sender Kim Bodnia et krav om tilbakebetaling av honorar fordi han ikke kan delta i de kommende premierearrangementer. Sånt skaper baluba i pressen, og en mørk tilleggsverdi utover filmen og dens budskap. Woow! Hva er det med «Bleeder» som får en kjent mann til å bli sinnssyk sånn helt på privaten?
  • Problemet er kanskje at jeg tror dette er en overlagt og beregnende handling fra Nicolas Winding Refns side? Kanskje det sier litt om hvor langt moderne underholdningsindustri har presset grensene i oss mennesker og hvor kort vei det er mellom fiksjonen og den brutale virkeligheten? Men er det ikke akkurat det regissøren av «Bleeder» vil ha oss til å tro med filmen sin? Ja, hvorfor ikke ta en liten frekkis, selv om det er et inngrep i både æren og privatlivet til en av Danmarks mest talentfulle kunstnere?
  • Nicolas Winding Refn benekter at han står bak pengekravet og jeg vil gjerne tro ham. Likevel kommer jeg til å sitte i kinosalen som kikker, ikke som tilskuer.