Blodig åpning i Berlin

BERLIN (DAGBLADET): Tilsjasket, men billedskjønn stormer Jude Law gjennom ruinene av Stalingrad i Jean-Jacques Annauds «Enemy og the Gates», åpningfilm på årets Berlin-festival i går. Han spiller en sovjetisk legende.

Annaud slår til i det helt store format i filmen om slaget om byen ved Volga, basert på ei bok med intervjuer med noen hundre overlevende på tysk og russisk side. Laws snikskytter Vassilij var virkelig nok. På lerretet er han i nærkamp med tyskeren König (Ed Harris), en duell som personifiserer slaget. Bak står den politiske kommissær Danilov (Joeseph Fiennes), over ham igjen Nikita Khrustsjov, spilt av Bob Hoskins. Og mellom de unge russerne står selvsagt en kvinne, i form av Rachel Weisz.

- Når det skal spilles diktatorer, leter de etter korte, skallede menn, og da er det bare meg og Danny De Vito igjen, påstår Hoskins.

- Men jeg studerte Khrustsjov før rollen. Han slo seg opp på slaget ved Stalingrad, han var en nådeløs overlever.

Ny bølge

- Jeg vet ikke hvorfor det ser ut til å komme en ny bølge krigsfilmer, sier Annaud og tenker på Hollywoods kommende storproduksjon om Pearl Harbor.

- Jeg vet bare at for min egen del har jeg nå en passende distanse til perioden. Krigen er historie. Jeg var lidenskapelig opptatt av å få laget denne filmen og vise tragedien ved Stalingrad gjennom øynene og hjertene til levende mennesker.

Ekte historier

Passende nok for en tysk festival er «Enemy...» dessuten filmet i Berlin med tung, tysk finansiering.

- Etter å ha lett i 18 land, fant jeg at Berlin var det beste stedet. Byen har dessuten en stor russisk befolkning. Vi fant statister blant dem, og de tilførte prosjektet mye.

- Både de tyske og russiske statistene hadde personlige erfaringer og kunnskap om krigen og denne kampen som ingen av oss andre hadde, tilføyer Jude Law.

- Innspillingen var en følelsesmessig påkjenning. Når du står der som en av 800- 900 deltakere i et «slag», når alt eksploderer og går opp i røyk, da er det skremmende - selv om det er film og jeg ikke vil late som om jeg vet hva virkelig krig er.

SLAGMARK PÅ LERRETET: «Enemy at the Gates» er Jean-Jacques Annauds versjon av slaget om Stalingrad i 1942. Som russiske kjempende på lerretet fikk Jude Law våpentrening. Han bar ekte russiske rifler og studerte krigen før innspillingen.