Blodig bokrekord i USA

Ikke engang Potter kan matche «Twilight».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I 15 år har den amerikanske storavisa USA Today publisert sin liste over årets mestselgende bøker. Men aldri har den mest populære forfatteren vært så åpenbar som på lista for 2008.

De fire øverste bøkene på lista er nemlig skrevet av en og samme forfatter. En ungdomsbokforfatter, faktisk!

Selger også i Norge
Hun heter Stephenie Meyer, og står bak kjempesuksessen «Twilight» - en serie romantiske vampyrromaner rettet mot tenåringsjenter. Meyer har forlengst blitt kalt J.K. Rowlings (Harry Potter-forfatteren) arvtaker, men har ennå et stykke igjen til Rowlings over 400 millioner solgte bøker på verdensbasis.

Men selv ikke Rowling har noengang klart å kapre de fire øverste plassene på avisas bestselgerliste på et og samme år. Meyer har bare gitt ut fire bøker i vampyrserien, og alle solgte i bøtter og spann i 2008 - totalt 22 millioner eksemplarer, ifølge forlaget. Det skriver USA Today.

Den første boka i serien er også filmatisert, og ble en kjempesuksess på amerikanske kinoer i fjor. I Norge hadde den premiere forrige fredag, og havnet på tredjeplass på kinolista (Etter «Max Manus» og mye omtalte «Død Snø») med 26 803 solgte billetter.

I Norge er det forholdsvis sjelden at ungdomsromaner finner veien til bestselgerlistene. Men på årets første bokliste, som ble offentliggjort forrige mandag, debuterte de to første «Twilight»-bøkene på fjerde- og femteplass.

Salgshopp for ungdomsbøker
I USA har bokserien vært med på å sørge for et formidabelt salgshopp for ungdomsbøker i 2008. Ungdomsbøkene gjorde det ifølge avisa 45 prosent bedre på 2008-lista enn på 2007-lista. Det skyldtes blant annet også J.K. Rowlings nye eventyrbok fra Potter-universet, «Skalden Skurres historier».

Avisa noterer seg også at Obama-feberen gjorde utslag på salgslistene. Begge bøkene til Barack Obama har fått plass på topp 20-lista. Også bøker som har blitt filmatisert, selvhjelpsbøker og bøker som har blitt promotert av Oprah Winfrey solgte bra i USA i fjor.

BESTSELGER: Forfatter Stephenie Meyer poserer på filmpremiere i California. Foto: SCANPIX / REUTERS/Mario Anzuoni
BESTSELGER: Forfatter Stephenie Meyer poserer på filmpremiere i California. Foto: SCANPIX / REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer