Blodig dvd-gullgruve

Medietilsynet mener den norske skrekkfilmen «Rovdyr» er så grufull at bare myndige kan se den. – Det kan være guds gave til filmen, sier filmekspert.

11. januar har den norske skrekkfilmen «Rovdyr» premiere på norske kinoer. Filmtilsynet mener den er for altfor voldelig, og vil ikke gi den 15-årsgrense. Derfor må den vises med en absolutt 18-årsgrense.

Kjetil Lismoen, redaktør i filmtidsskriftet Rushprint, sier «Rovdyr» kan tjene godt på nettopp det.

– 18-årsgrense kan være guds gave til en horrorfilm. Det har en tendens å virke salgsfremmende når det blir debatt rundt sensur og sterke scener. Filmen blir straks mer interessant for unge når den får 18-årsgrense, og det vil garantert øke dvd-salget blant dem, sier Lismoen.

Ikke bare negativt

«Filmen er gjennomgående angstpreget. Blodige scener og grufulle drap gjør at den ikke kan vises med 15-årsgrense eller lavere», heter det i begrunnelsen fra Medietilsynet.

– Mulig det ikke bare er negativt. Det er derfor jeg må diskutere med produsenten, og vurdere om hvorvidt vi skal anke vedtaket eller ikke, sier distributør Kjetil Omberg i Euforia Film, som hadde håpet på en 15-årsgrense.

260 000 så fjorårets skrekkfilm «Fritt vilt», som fikk 15-årsgrense, på kino. Omberg antar at «Rovdyr» nok ikke vil kunne nå opp, siden de nå mister 190 000 potensielle kinogangere mellom 15 og 17 år.

Derimot tror han, i likhet med Lismoen, at den høye aldergrensa fører til økt dvd-salg til de som er for unge.

IKKE FOR PYSER: Den norske skrekkfilmen «Rovdyr» har kinopremiere 11. januar. Medietilsynet synes filmen har så sterke scener at bare myndige får se den. Foto: FILMWEB
IKKE FOR PYSER: Den norske skrekkfilmen «Rovdyr» har kinopremiere 11. januar. Medietilsynet synes filmen har så sterke scener at bare myndige får se den. Foto: FILMWEB Vis mer

– Helt klart. Det er liten grad av kontroll på dvd-salg, og det skal fryktelig lite til at de får kjøpt eller leid filmen på et eller annet vis. Hvordan skal for eksempel aldersgrensen håndheves ved kjøp over nett, sier Omberg.

– Gjort noe riktig

«Rovdyr» er regissert av debutant Patrik Syversen, som sier de ikke glorifiserer vold, men heller viser den realistiske konsekvensen. Han ser 18-årsgrensen som tegn på at han har gjort noe riktig.

– Det er et testament på at filmen har hatt virkning på noen i Medietilsynets utvalg, sier Syversen.

Også han ser positive sider ved den strenge sensuren.

– Det er noe skremmende og forbudt ved at den får 18-årsgrense. Det ville vært kult om det gjorde det mer spennende for de mellom 15 og 17 å se den, selv om jeg ikke vil oppfordre mindreårige til å trosse vedtaket, sier Patrik.

Håndheves?

Ifølge informasjonsrådgiver Karianne Hjørnevik i Medietilsynet, er også dvd-forhandlere lovpålagt å påse at kjøperne av filmer er gamle nok.

– Vi er veldig opptatt av at det overholdes. Aldersgrensa er et uttrykk for at filmen kan være skadelig for dem som er under grensa, sier Hjørnevik.

Men filmekspert Kjetil Lismoen sier det sjeldent er streng kontroll på dem som kjøper film i butikk.

– Det er ikke noe problem for 16–17-åringer å kjøpe dvd-er med 18-årsgrense, selv om forhandlerne selv sier det er slik.

Dette støttes av en undersøkelse foretatt tidligere i år av Forbrukerinspektørene på NRK. De sendte tre tiåringer inn i seks butikker, og samtlige fikk kjøpt voldsfilmer med 18-årsgrense.

Vil ha debatt

Nå etterlyser både Kjetil Lismoen og Kjetil Omberg en debatt om aldersgrenser.

Etter loven om film og videogram ble endret i 2004, kan Medietilsynet bare gi en film grensene «alle», sju, elleve eller femten år. Felles for disse er at barn ifølge med foresatt kan være tre år yngre enn grensen. Dersom tilsynet skulle gitt «Rovdyr» 15-årsgrense, ville det medført at tolvåringer kunne sett den.

– Synd det ikke finnes en absolutt 15-årsgrense – jeg er sikker på at denne filmen ville fått det, sier Omberg.

Kjetil Lismoen omtaler 18-årsgrensen som «tullete».

– Hva er det en 18-åring tåler å se, som en 16-åring ikke tåler? spør han.

Medietilsynets Hjørnevik sier de forholder seg til lovverket, som slår fast at bare 18-årsgrensen er absolutt.

– Når vi ikke kan sette en 15-årsgrense, som i dette tilfellet, så sender vi filmen tilbake til distributøren, sier Hjørnevik.

– Så da må distributøren selv sette 18-årsgrensen for å få lov til å vise den på kino?

– Ja.

– I praksis setter dere da vel en 18-årsgrense?

– Nei, i praksis gjør distributøren det. De kan også velge å ikke vise filmen i det hele tatt, sier Hjørnevik.