Blodig hevn

Hevnere, spanere og Kampen Janitsjar i Liers beste bok.

BOK: Det er hetebølge i Oslo når en død mann blir funnet i en container i Ormsund. Det har satt sitt preg på den døde, men åstedet blir ikke mindre makabert av det musikalske følget: Noen har lagt igjen en cd-spiller som kverner om og om igjen på «Her kommer livets glade gutter» med Kampen Janitsjar.

Mistenkt milliardær

For politiførstebetjent Anne-Cathrine «Anka» Volden synes saken lett å oppklare: Siden containeren eies av den suspekte mangemilliardæren Kjetil Brekke, er hun overbevist om at dette drapet er utført på hans ordre. Men det vil ikke politiledelsen høre på, de satser heller på et spor som kan lede mot svenske nynazister. Og snart dukker det opp to andre lik, også de akkompagnert av lystig hornmusikk.

De andre hovedpersonene i boka er spanerne Matta og Kaja, som jobber på Utlendingsseksjonen. De begynner etter hvert å følge med på bevegelsene til selveste visepolitimesteren, og gjør en og annen oppdagelse. Og et begravelsesbyrå med en underlig, kortvokst agent havner også i politiets søkelys. Sistnevnte person er for øvrig en av de mest fascinerende Lier har skapt.

3. Mosebok

«Øye for øye» er den fjerde og mest vellykkede spenningsromanen til Stein Morten Lier. Hevn er gjennomgangsmotivet, Lier åpner boka med å sitere fra 3. Mosebok – det med «øye for øye, tann for tann» – og tester leserens rettferdighetssans med spørsmål om selvjustis kontra samfunnets ikke alltid tilstrekkelige lover. På veien havner vi både på Balkan og i Peru, to steder hvor rettssikkerheten ikke alltid har stått like sterkt.

Dramatikken i boka er upåklagelig, det er opptil flere scener hvor man spør seg om heltene kan komme levende fra det, men Lier har heldigvis ikke gått så voldsomt til verks som i den spektakulære avslutningen på «Bizniz». Likevel serverer han et par overraskelser mot slutten, siden han aldri gir slipp på bokas hovedtema.