Blodig hevnfantasi

Ikke mobb vampyrkameraten min!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Jeg visste fra før at «La den rette komme inn» allerede hadde vunnet heder og ære på diverse festivaler. Også at den er solgt til en rekke land. Men jeg var likevel ikke forberedt på det som kom. For dette er en film som ikke likner på noe jeg har sett før.

Menneskeblod

Det dreier seg om mobbing. Mange har i løpet av oppveksten vært gjenstand for oppmerksomhet av det mindre hyggelige slaget. En helt naturlig reaksjon for mobbeofre er hevnfantasier. Da det sto på som verst, skulle nok mange ønske de hadde en bestevenn lik den 12 år gamle Oskar i filmen har. Hun heter Eli, fryser aldri, lukter litt rart, sover om dagen, kaster opp av snop, har vært omtrent 12 år veldig lenge - og lever utelukkende av menneskeblod.

Hakkekylling

Vampyrromaner går det minst tretten på dusinet av. Men da John Ajvide Lindqvist lot sine hovedpersoner være to prepubertale 12-åringer, samt la handlingen til en Stockholmsforstad på begynnelsen av 80-tallet, representerte det noe nytt.

At den samtidig med så stor troverdighet skildret varmen og sårheten i vennskapet mellom to outsidere, og påkjenningen ved å være klassens hakkekylling, bidro også til bokas suksess. Lindqvist er også ansvarlig for filmmanuset og de samme kvalitetene er godt ivaretatt her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer