Blodig kjærlighet

Blodige gjengopprør, bitre familiefeider og kjærlighet på tvers av aksepterte normer har ikke gått av moten siden Shakespeare skrev «Romeo og Julie» i 1597. Nå kommer forestillingen i hypermoderne regi. Diskuter ulike fortolkninger av «Romeo og Julie».

Balkongscenen i krigssone og gjengoppgjør

Det Norske Teatret har hentet inn svenske Ronny Danielsson for å sette opp Shakespeares udødelige drama. Og han har ingen planer om å lage en «museumsforestilling», her flagrer medlemmene av Julies familie rundt i indiskinspirerte kjortler mens eksotisk musikk strømmer ut av høyttalerne.

- Romeo og Julies kjærlighetshistorie er udødelig. Det er sterke følelser i sving her, sier Øyvind Gran (26), som er kommet fra Den Nationale Scene i Bergen for å spille Romeo.

- Og forelskelse er det samme i dag som for fire hundre år siden, tilføyer Andrea Bræin Hovig (27), som spiller Julie.

Danielsson har lagt handlingen til moderne tid, og gjennom kostymer og musikk antyder han at Julie tilhører en indisk eller pakistansk familie. I Sverige ble en pakistansk jente drept av sin egen bror fordi hun var sammen med en svensk gutt, så at Shakespeare fortsatt er aktuell, levner han ingen tvil om.

Hovedrolleinnehaverne svarer kontant på spørsmålet om hvilke egenskaper de ønsker å legge vekt på hos sine rollefigurer.

- Mot, sier Andrea.

- Hat, sier Øyvind.

BALKONGSCENEN: Klassisk kjærlighet på nynorsk.