Ikke lett å være rovdyr i dag: Den britiske tv-serien "Being Human" har innslag av skrekk, og av humor, men den er først og fremst en dramaserie som handler om hvor vanskelig det er å - nettopp - være menneske.
Ikke lett å være rovdyr i dag: Den britiske tv-serien "Being Human" har innslag av skrekk, og av humor, men den er først og fremst en dramaserie som handler om hvor vanskelig det er å - nettopp - være menneske.Vis mer

Blodig kollektiv

Artig vri på skrekksjangeren.

|||DVD: I en tid der vampyrer og varulver sniker seg fram over alt, er det naturlig å ha en viss reservasjon mot disse blodhungrige vesenene. Men BBC-serien «Being Human» vrir på de slitne mytene såpass mye at resultatet blir interessant — også for oss som er gått lei av kioskromanene Anne Rice, er for gamle for «Twilight» og ikke får økt blodtrykk av «True Blood».

Mellommenneskelig
Som tittelen avslører handler det om vanskelighetene ved å være menneske. «Buffy The Vampire Slayer» meets «Friends» står det på coveret. Det loves altså store doser humor, action og skrekk. Men det er ingen av disse tre elementene jeg først og fremst vil trekke fram. Den engelskproduserte serien er strengt tatt mye nærmere mellommenneskelig drama enn noe annet.

Blodig kollektiv

På blodvogna
Mitchell, George og Annie deler leilighet i dagens Bristol, England. De er alle pene, vellykkede og hyggelige mennesker — tilsynelatende. For Mitchell er egentlig en hauggammel vampyr, George er varulv og Annie er et spøkelse. Felles skjebne, felles trøst, og disse tre utskuddene både forstår, støtter og hjelper hverandre. For ingen av dem vil være det de er. Vampyren er på vann-, eller snarere blodvogna, varulven stenger seg frivillig inne ved hver fullmåne for å unngå å skade noen, og spøkelset lengter tilbake til livet. Deres felles mål er å leve som helt vanlige samfunnsborgere, men det er selvfølgelig ikke problemfritt.

Småhumring
Etter sigende var serien egentlig planlagt som en helt streit serie om tre mennesker som bodde sammen og hjalp hverandre med problemer som sexavhengighet, ukontrollerbart sinne og fobi for åpne plasser. Da er det kanskje ikke så rart at det overnaturlige elementet ikke føles så veldig viktig i «Being Human». Men bevares, samtidig er det nettopp det som gjør den annerledes og som åpner både for både småhumring og litt spenning. Det aller viktigste, og det som gjør at du gidder å se episode på episode, er at alle hovedfigurene er typer man får sansen for og gjerne vil følge videre.
Første sesong er på bare seks timelange episoder, men de holder alle høyt nivå. Neste sesong blir sendt i England nå og er snart på vei hitover. Og selvfølgelig — en amerikansk versjon er også på trappene. Serien går også på NRK3 for tiden, men som kjent er tv-serier absolutt best på dvd.